Egészségünk füveskertje: gyermekláncfű

gyermekláncfű

A gyermekláncfű (Taraxacum  officinale) tetőtől talpig gyógyszer. Gyökere májtisztító és vizelethajtó, zsenge levele vitaminokban gazdag, virágából köhögéscsillapító méz készíthető.

gyermekláncfűA legelső, tavaszi pitypang gyökerét megtisztítva, szárítva, de akár frissen is felhasználhatjuk főzet készítésére, amely tisztítókúránk adaléka lehet.

A friss leveleket salátaként is fogyaszthatjuk (ha vödörrel leborítjuk még a tövén, ezzel halványítjuk, s elejét vesszük a kesernyés íze kialakulásának). Sok A-, C-, D-vitamint tartalmaz, vastartalma másfélszerese a parajénak. Fogyasztása kimossa a szervezetből az alkohol, a nikotin és a drogmaradványokat, bőrbetegségeket gyógyít, veseműködést szabályoz, elősegíti a vérképződést és erősíti a csontokat. Kissé kesernyés ízét mézzel ellensúlyozhatjuk. De éppen ez jelzi, hogy jótékonyan hat a májműködésre is. Epegörcsöket enyhít, ha nyersen néhány zöld levelét megrágjuk. Elég, ha a levét lenyeljük, a rostokat ki is köphetjük.

A reuma elleni gyermekláncfű  kúra 6 hetes: naponta egy maréknyi zsenge pitypanglevelet nyersen elfogyasztunk (citromlével ízesíthetjük). De turmixolhatjuk is, vagy lényerőbe téve, ivóléként is fogyaszthatjuk.

Sokféle elnevezése létezik. Vörös Éva művében az alábbiakat találjuk: bárányfejűfű, barátfejűfű, barátfő, barátfű, békasaláta, békavirág, bimbófű, buglyosvirág, cikória, cikóriavirág, csattogógaz, disznókék, éjjelilámpa, gyermeklánc, gyermekláncfű, lámpavirág, láncfű, oroszlánfog, oroszlánfogfű, pimpó, pimpónya, pipevirág, pitypang, raponc, saláta, sárvirág, tejesfű, törpe sárgacikória, tyúkvirág, vadsaláta, vakulócsirke, békavirág, buborékfű, cikóvirág, csürkevirág, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, gyermekláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, lámpavirág, lánclapi, marcivirág, pampula, papatyi virág, pimpiparé, pipevirág, sárvirág, zsibavirág.

Önnek ajánlott

Leave a Reply