Érik a bodza

bodza

Ma már nem csupán útszéli bokor, s lenézett gyümölcs a termése a fekete bodzának. Fejlett a feldolgozó ipara, állandó a piaca.  A fekete bodza (Sambucus nigra), nemcsak  különleges dzsemek, szörpök, lekvárok alapanyaga, hanem a gyümölcséből különféle gyógyító nedvek, levek, az aszalványából forrázatok készülnek. Ezért néhány bátrabb vállalkozónak köszönhetően, gyógyító hatásaihoz méltó figyelmet nyer lassan a termesztése nálunk is. Ami azért jó, mert, habár Szlovákiában már 1983-ban bejegyezték a termeszthető gyógynövények jegyzékébe a Sambo fajtát, majd 1992-ben a Haschberg fajtát is, csak lassan halad a térhódítása, mint gyógynövényé. Igaz, a társadalmi fordulatot követően, a várhatóval ellentétben, nem lendült fel, sőt megtorpant és visszaesett a gyógynövénytermesztő kedv az országban.

fekete bodza termése akkor érett szedésre, ha részterméseinek 95%-a bordósfeketére színeződött.

Fajtától függően ez augusztus végén szeptember közepén következik be.

bodza bodza
Első sorban a fekete bodza termése, második sorban a gyalogbodzáé, harmadik sorban pedig a fürtös bodzáé

A fekete bodza virágaiból, hagyományosan, sokan készítenek üdítő italt, köhögéscsillapító szörpöt, vagy gyűjtik, hogy szárítva, télen, teaként fogyasszák meghűlés esetére, izzasztónak.

Az érett gyümölcs piros szárú, ibolyakék színű bogyó. A nedve a trigeminusz-ideg zsábájának és a köszvénynek dicsért ellenszere. Forrázata fájdalomcsillapító, nyugtató. A belőle készült lekvárfélék, szörpök a gyomor- és vesebajoknál, bélrenyheségnél jótékony hatásúak. A kevés vízben megfőzött gyümölcsből magas vitamintartalmú lé készíthető, de cukor hozzáadásával bodzabor is, mindkettő erősen izzasztó, gyógyító hatású. A gyógynövényekből készített teakeverékekhez szárítva használják fel. (A gyűjtők ne az utak mentén, hanem a tisztásokon, erdők szélén szedjék a gyümölcsét.

Figyelem!

Vigyázzanak, még véletlenül se keverjék össze a fekete bodzát a kellemetlen szagú gyalogbodza, vagy a vörösbodza mérgező terméseivel!)

Nálunk nem kizárólag a fekete bodza nő vadon, találkozhatunk még a fürtös bodzával, mely igen ritka, azonban virága nem alkalmas főzésre. Termése pirosas, a fekete bodzáéval szemben, melynek termése fekete színű. Szintén nem alkalmas főzésre a mérgező gyalogbodza virága, mely viszont gyakoribb a fürtös bodzánál. A mérgező gyalogbodza termése szintén fekete, virága hasonló a fekete bodzáéhoz. Ami alapján könnyű őket megkülönböztetni, az az, hogy a mérgező bodza lágyszárú növény, míg a fekete bodza bokrokban nő.

Önnek ajánlott

Leave a Reply