Egy cserép chili

CHILLI

CHILLIIlyenkor, nyár vége felé, a piacokon, virágboltokban igen mutatós, piros és sárga, vagy többféle színű, több tőből kialakított, bokornyi chili paprika kapható, cserépedényekbe ültetve. Ajándéknak is veszik, férfiak virág helyett kaphatják. Nem olcsó, viszont, aki még nem próbálta a bíbelődést a magok ültetésével, felnevelésével, így legalább a „termését learathatja”.

Csak napos helyen kell tartani, s öntözni, hogy ki ne száradjon. Közben lehet róla szedegetni a méregerős pici paprikákat. A fagyok elől a konyhába lehet menekíteni, s amíg tart belőle, ott állhat a kezünk ügyében.

chilliA bogyóktól roskadozó chili paprika igazán gyönyörű növény, és a díszesebb fajtákat egyre gyakrabban használják szegélyágyásokban, és konténerekben, a házkertekben, és közparkokban egyaránt.

Díszpaprika

A díszpaprika igényei is emlékeztetnek a fűszerpaprikára: A növény jól tűri a szárazságot, a laza, humuszban gazdag talajban érzi magát a legjobban. Optimális csírázási hője 20 °C felett van, a fagyra nagyon érzékeny. Éppen ezért talán szerencsésebb is cserépben nevelni. Míg a fűszerpaprikát ősszel feldolgozzák, így sosem kell szembenéznie a téllel, a díszpaprikában a hideg hónapokban is gyönyörködhetünk, amennyiben a meleg szobában tartjuk.

Akárcsak a fűszerpaprika, a díszpaprika termései is fogyaszthatók, ugyanakkor egyes fajták nagyon csípősek tudnak lenni, bánjunk velük óvatosan! Azt mondják, a piros színűek tartalmazzák a legtöbb kapszaicint. A növény a fűszerpaprika minden előnyös tulajdonságában, így a gyógyhatásában is osztozik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply