Összhangban a természettel

Összhangban a természettel

A Feng Shui (az ősi kínai hagyomány része) alapszabályai arra tanítanak, hogy csak a természettel összhangban élhetünk kiegyensúlyozott, teljes életet. Pontosabban, hogy az ember és a természet, vagyis a bennünket körülvevő dolgok, tárgyak, eszközök és a saját személyiségünk közötti összhang kialakítása nélkül nem töltődhetünk fel folyamatosan az előrehaladásunkhoz, tartalmas emberi kapcsolatainkhoz szükséges pozitív energiával.

Szobanövényeik – a szelíd varázslók

A modern világ embere számára rendkívül fontos, hogy ne veszítse el kapcsolatát a természettel. Mivel ideje túlnyomó részét otthona fali között tölti, körül kell vennie magát szobanövényekkel. A Feng Shui arra tanít, hogy minden lakóhelyiségben legyen legalább egy növény, hogy tisztítsa a levegőt, és pozitív energiát sugározzon. A zöld a növekedés színe, nyugalmat nyújt, bizakodásra serkent, elűzi a komor gondolatokat.

Összhangban a természettelAz élet öt fő elemét a szobanövények is képviselik.

A bokrosodó, burjánzó növények a víz, a lecsüngők a föld, a felfelé növők a fa, a szúrósak, tüskések a fém, a virágzóak a tűz tulajdonságait hordozzák magukban.

Az asztrológia, születésünk időpontja szerint minket, embereket is meghatároz e fő elemek szerint. Tehát vonzalmunk egy-egy növényhez, virághoz eleve ebből is adódik. De bármennyire kedvelünk is egy-egy fajta dísznövényt, nem biztos, hogy jó, ha csak ezeknek a kisebb-nagyobb példányaival vesszük körül magunkat. Otthonunk csak akkor nyújthat pihenést, akkor adhat erővel, derűvel való feltöltődést, ha a benne lévő tárgyak, bútorok, virágok, növények mind az öt elemet képviselik, ha a tér, a berendezés hiányosságait például, éppen a szobanövények segítségével pótoljuk. Ha megfelelő helyre – megfelelő dísznövényt állítunk. Ha nyugtalanságunk, szétszórtságunk, magányosságunk, sikertelenségünk okát keresve, megpróbáljuk igénybe venni e szelíd varázslók felénk áramló erejét. Hogy falaink között megőrizzük, vagy felismerjük saját természetünk, énünk értékeit, s hinni tudjunk önmagunkban, bízzunk jobban e természet adta társainkban, a szobanövényekben.

 

Könnyezőpálma, filodendron (Monstera deliciosa)

Erősíti a családi összetartozást, tanulásra serkent.

Rendkívül dekoratív ez a nagy, tenyérre emlékeztető levelű, hosszú levélnyelű szobanövény. Akár nagyobb méretű, terebélyes példányát, akár az ásó formájú, fényes levelű Philodendron domesticum fajtát választjuk, amely akár 150 cm-es magasra is megnő. Vagy a kúszó, függőedényben elhelyezett, (akár viráglétrára, drótra felfuttatott) fajtáját (Philodendron scandens) választjuk, a filodendron a nappaliban, vagy a hálószobában kapjon helyet.

Világos, szűrt fényt, mérsékelt öntözést igényel, a növekedési időszakban tápoldatot is. Normális szobahőmérsékletre, de nem kevesebb, mint 12 C fokra van szüksége. Ha túl hosszúra nőnek a léggyökerei, nyugodtan a cserépföldbe dughatjuk, hogy a talajba fúródva tápanyagot vehessenek fel.

Majomkenyérfa, életfa (Crassula ovata)

A gazdagság, a jólét szimbóluma. Felvidít, pénzszerző munkára ösztönöz.

Ennek a fényes, kerek, nefritzöld levelű, alacsony termetű növénynek egész sor változata ismert. Mérsékelt öntözést igényel. A növekedés időszakában majdnem minden hőmérséklet megfelel neki. Télen ne kerüljön 10 C foknál hűvösebb helyre. Jól bírja a száraz levegőt, nem igényli a páratartalom pótlását. Közvetlen napfényre van szüksége. Helyezzük el ott a lakásban, ahol a családi költségvetést szoktuk megbeszélni, vagy ahol a havi költőpénzt (hitelkártyákat) tartjuk.

Lótusz

A szerelem, a szépség, a termékenység, a női varázs szimbóluma. Hatására felizzanak a szenvedélyek, erősödnek az érzelmek.

Nálunk két fajtája ajánlott szobanövényként: A piros papagájcsőr-lótusz (Lotus berthelotti) újdonság. Alácsüngő, aszparáguszként szétterülő, elágazó szárait az ezüst-zöld, keskeny levelek örvösen veszik körül. Skarlátvörös, lángalakú, papagájcsőrre hasonlító virágai februártól júniusig egészen elborítják. Ámpolnavirágként tartható. Egészen alacsony hőfokon is áttelel, ha hűvösebb helyiségben tartják, alig szabad öntözni. A sárgavirágú lótusz (Lotus maculatus) halványzöld, kissé vaskosabb levelű. Ápolása hasonló, mint a piros lótuszé.

Mindkettő a hálószobába illik a legjobban, természetesen, nem a magányosok hálószobájába.

Hibiszkusz, mályvacserje

Erősíti a szerelmet, segíti kibontakozni az emberi, baráti, érzelmi kapcsolatokat.

Nagyon kedvelt szobanövény a rózsamályva (Hibiscus rosa-sinensis), ez a fatörzsűvé nevelhető cserje, amelynek lehetnek fehér, sárga, narancsszínű, vagy piros virágai, netán ritkán, vagy soha nem virágzik, attól függően, hol tartjuk a lakásban. Közvetlen napfényre, mérsékelt öntözésre van szüksége. Kedveli a magas páratartalmat. Virágzását, alakzatát visszametszéssel szabályozhatjuk. Bármelyik szobában jótékony hatást vált ki.

Pavónia

Hasonló a hatása, mint rokonáé, a mályvacserjéé, rózsamályváé. Szerelmesek közelében a helye. Nem csoda, ha mellette egymásra találnak a magányos emberek.

Elegáns, már a neve is, Pavonia multiflora. Arasznyi hosszú levelei keskenyek, fényesek, viaszosak, lándzsásak. Különleges szerkezetű virágai hosszan díszlenek, élénkpiros bimbói is igen dekoratívak. Virágszirmai liláskék csövecskéket alkotnak, ezeket keskeny, hegyes, élénkpiros murvalevelekből álló korona veszi körül, a szirmokat szinte teljesen eltakarja. Gyorsan nő, savanyú talajt igényel. Gondozása hasonló, mint a mályvacserjéé.

Vízipálma (Cyperus alternifolius)

Tisztítja a levegőt, közömbösíti az elektromos kisugárzásokat.

Lételeme a víz, mivel mocsári növény. Látványos, bambusznádhoz hasonló szárai hordozzák a levélüstökként kialakult, esernyőszerű együtteseket képező, kecses leveleket. Fontos, hogy a gyökerei mindig nedvesek legyenek.  Mély tálkába, kavicsra helyezzük, alatta mindig legyen víz. Átlagos szobahőmérsékletre, magas páratartalomra van szüksége.  Levélüstökével vízbe állítva, könnyen szaporítható, ún. fejdugványozással. A levelek csúcsát visszakurtítjuk, s pohárba töltött víz fölé helyezzük, mivel vegetációs pontja a levélkoronában található. Az első gyökerek néhány nap múlva megjelennek. Könnyen ápolható, dúsan fejlődik. Csak az öntözése legyen folyamatos.

A számítógép, vagy a mobiltelefonok közelében kapjon helyet, hogy közömbösítse az „elektromos szmogot”. Fürdőszobában erősíti a frissítő fém-energia áramlását.

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

 Frissíti a levegőt, segíti a pozitív energia áramlását, gondolkodásra ösztönöz, munkára, tanulásra serkent.

Ennek a kecses, finom növénynek ma már csak a változatait kínálják a szaküzletek. De azok is ugyanolyan szépek, üdék, s ha figyelmes gondozásban részesülnek, dúsan fejlődőek is. Például a vénuszfodorka (Adiantum raddianum), amely kb. 45 cm magasra, s ugyanilyen szélesre nő. Lendületesen fejlődő, finom lombozata a vékony, fekete szárakon sok-sok apró, mélyzöld levelet hordoz. Vannak tömörebb állagú, valamint dúsabb levélzetű változatai is. Mint a többi páfránynak, ennek is közepes a fényigénye, télen a világos, szűrt fényt kedveli. A gyökérzetét nedvesen kell tartani. A legjobb mélyebb tálba helyezett kavicsrétegre állítani, s alatta állandóan pótolni a vizet. Fontos, hogy a levegő páratartalma magas legyen.

A levélzet egy évnél hosszabb ideig ritkán marad szép, ezért tavasszal az öregebb hajtásokat fokozatosan vissza kell metszeni, hogy újak képződjenek.

Dolgozószobába bármelyik páfrány, gyerekszobába a vénuszfodorka való.

Rákvirág

A sötét sarkok növénye, közömbösíti a negatív energiát, élénkíti a pozitív energia áramlását.

Két fajtája közismert szobanövényként. Az egyik az Aglaonema commutatum, amely csinos, gömbölyded formájú cserjét képez szürkészöld leveleivel. Van dúsan hajtó, sárgacsíkos levelű változata is, ez a „Treubii”. Szereti a meleget, közepesen fényigényes. Mérsékelten öntözzük, néha hagyjuk a földjét kissé kiszáradni. Páradús levegő nélkül viszont nem fejlődik tökéletesen. A másik fajta az Aglaonema crispum „Silver quenn”, amelyet szürkészöld színű, vastag, húsos levelei tesznek feltűnő, egyenes tartásával frissességet, dinamikát sugárzó szobanövénnyé. Leveleit ezüstös, fehér és krémszínű csíkok díszítik. Idővel erős, érdes felületű törzset fejleszt, amelyen tíz-tizenöt levélből álló kötegek helyezkednek el. Világos, szűrt fényre van szüksége, s mérsékelt öntözésre. A magas páratartalom nagyon fontos a fejlődéséhez, különben a levélcsúcsok megbarnulnak.

Anyósnyelv

A lakásban idegességet, feszültséget gerjeszt, viszont ha az előszobába állítjuk, elriasztja a rossznyelveket, ártó szándékú embereket. Padlástéri, ferde ablak alatt semlegesíti a beáramló negatív energiát.

Van egyszerű és sárgaszegélyű szanszevéria is. Mindkettő rendkívül szívós, igénytelen. Kissé nagyobb körültekintést igényel a sárgaszegélyű, a Sansevieria trifasciata „Laurentii”. Húsos, nagyon dekoratív levelei akár az 1 m magasságot is elérhetik. A közvetlen napfényt éppúgy elviseli, mint a szűrt fényt. Normális szobahőmérsékletet igényel, nincs szüksége a páratartalom pótlására, jól tűri a száraz levegőt. Mérsékelten öntözzük. Gyökérsarjakkal könnyen szaporítható.

Jó, ha tudjuk

A hegyes, szúrós levelű dísznövények negatív energiát gerjesztenek. Száműzzük ezeket a lakásból, még ha a kedvenceink is. Külön télikertben, verandán a helyük. Például a kaktuszok, a lakásban, különösen az ablakpárkányokon, fölerősítik a negatív energiát. Konyhában, ebédlőben még gyomorfekély előidézőivé is válhatnak. Viszont az előszobában, a lakáson kívül elhelyezve, védik a belső tereket a káros hatásoktól.

Ne tartsunk elszáradt, illetve száraz élővirágot a lakásban! Nagyon erősen sugározza a negatív energiát. Helyette, ha ragaszkodunk ehhez a megoldáshoz, művirágot, selyemvirágot válasszunk. Ezek közömbös hatásúak. 

Önnek ajánlott

Leave a Reply