Még egy hét – és vége a nyárnak!

Még egy hét – és vége a nyárnak! Nem is baj, elég volt a hőségből, az utána nyakunkba zúduló felhőszakadásokból. Elég gondot, munkát ad eltakarítani mindkettő nyomait.

Mindig akad munka

Sokan úgy vélik, ilyenkor a kert már ellátja önmagát, nincs benne sürgető teendő. Nagy tévedés. Ha felszedtük is a túl korán beérett termést, azért az ágyásokat ne hagyjuk begyomosodni. Miután legereblyéztük róluk az elszáradt szármaradványokat, gyökereket, hintsünk szét legalább zöldtrágya növénymagokat. Mikorra eljön az őszi talajforgatás ideje, szépen beborítják a talajt és készen kapjuk a szervesanyag-utánpótlást.

Ha elmulasztottuk volna, még mindig vethetünk kerti sóskát 25 cm-es sortávolságra, tápanyagokkal ellátott talajba. A most elvetett magból tavasszal friss, zsenge főzeléknek való sarjad. Petrezselyem is vethető. Lehet, hogy csak tavasszal válik szép lombossá, de ne felejtsük el, mennyi C-vitamint tartalmaz illatos zöldje. A fejes saláta, hónapos retek, őszi fogyasztásra szintén vethető.

A komposztot folyamatosan gondozni kell. Ha szárazság van, öntözéssel fenntartani benne a nedvességet, ha sok az eső, forgatással meggátolni a befülledést, rothadást, s most már, a naponta keletkezett kerti hulladékkal gyarapítani.

Szamóca telepítése

Ahol kifejlődtek az ostorindákon az új növények, s ebben az időjárásban is megerősödtek, ott le kell választani ezeket az anyanövényekről, s el kell ültetni, hogy tovább fejlődhessenek. A fagyok beálltáig még van elég idő ahhoz, hogy a fiatal ültetvény felkészüljön a télre, s így a jövő évben már teremhetnek is az új tövek.

Lőrinc és a dinnye

Az augusztus, szinte végig jellegzetesen forró, így sokan nem értik, miért „pisil bele a dinnyébe Lőrinc”, már 10-én?

Valójában nem ehhez, hanem a szeptember 5-i Lőrinc-naphoz kötődik a hiedelem, a „Justiniai szent Lőrinc” ünnepéhez. Ez tekinthető inkább az ősz kezdetének, amikorra a dinnyetermés java is elfogy, túlérik, a folyók vize is lehűl. A szeptemberi Lőrinc-nap, nálunk egy kevésbé ismert ünnep, ezért kapcsolták a dinnyére vonatkozó megfigyelést a korábbi Lőrinc-naphoz.

Tehát – még együk bátran a finom hazai görögdinnyét! Annál is inkább, mert a görögdinnye kitűnő méregtelenítő, vízhajtó, salaktalanító és vesetisztító. Mivel 90%-a vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket. Fogyasztása annak a leghasznosabb, aki betegségből lábadozik, mert elősegíti a gyógyulást és a szervezet tisztulását.

Magas víztartalmának köszönhetően, igen kevés benne a kalória, a zsír, a fehérje és a szénhidrát, ezért kitűnő a különböző fogyókúrákhoz. Lehet kimondottan görögdinnye-kúrát tartani, mivel nagyon laktató. Ugyanis az összes szükséges ásványi anyagot tartalmazza.

Nagyjából 500 fajtája van, amelyek méretükben, színükben, ízükben, vagy érési idejükben különböznek egymástól. Mindenki válassza az ízlésének megfelelőt. Az érett dinnyének megkopogtatva, mély hangja van. Ügyeljünk arra is, hogy sima és mindenhol egyenletes színű legyen. Ha elszáradt a kacs rajta, biztosan megérett. Ha nagyon nem értünk hozzá, vágassunk rajta „léket”.

A virágoskertben

Taryn Elliott fotója / Pexels

A leperzselődött virágokat, leveleket el kell távolítani az évelőkről, a még ősszel is nyíló egynyáriakról (hajnalka, petúnia, lángvirág) az üdítő esőket követően, lehet, hogy új bimbókat hoznak. A kétnyári (árvácska, százszorszép, nefelejcs) palántákat most már kiültethetjük állandó helyükre. Ha elsiettük volna a kiültetést, s kiégtek volna a kánikulában, pótoljuk őket, ha maradtak még tartalékban ki nem ültetett palántáink. A gumós évelők átültetése most már eredményes lehet, beázott annyira a talaj, hogy életben maradjanak, s gyökeret eresszenek. Túl mélyre ne ültessük a gumókat, mert a szárak végén elhelyezkedő rügyek, ha túl mélyre kerülnének, nem hoznának virágot. Az apróhagymások, gumósok (krókusz, írisz, hóvirág) ültetésének is most van itt az ideje. Csoportosan a gyepbe ültetve, igen dekoratív virágdísszé válnak tavasszal. Ültetést követően 5 cm vastagon szervesanyaggal (tőzeg, komposzt) takarjuk az elültetett hagymákat, gumókat.

A kúszókról (borostyán, Scindapsus) még szedhetünk hajtásdugványt. Általában 2-3 leveleseket, 4-5 db-t ültethetünk egy-egy cserépbe, úgy, hogy alsó leveleknek egynegyed részét legalább 1 cm föld takarja.

Hagyjuk abba az amarillisz öntözését, hogy elkezdhesse a visszahúzódást. ( Ez a mutatós virágú dísznövény ugyanis programozható: csak akkor hoz virágot, ha visszahúzódását követően, a földet óvatosan leszedjük a gyökerekről, majd száraz, fagymentes helyen pihentetjük legalább 2 hónapig – a következő hajtatásig.)

Másik lehetőségünk, hogy amikor hajtatását el kell kezdenünk, októberben vesszük meg a hagymáját.

Új pázsit létesítése

pexels

Úgy tartják, a pázsitszőnyeg tartóssága a talaj-előkészítés minőségétől, a megfelelő vetőmagtól és a folyamatos ápolástól várható. Az idei nyár igencsak próbára tette a zöld gyepszőnyegükre, üde pázsitjukra büszke kerttulajdonosakat. Állandóan készenlétben álltak, hogy megadják a szükséges ápolást, nyírást, öntözést, tápanyagokat, mégis sokhelyütt kiperzselődött a fű. Köztudott, hogy vályogos homoktalajon a pázsit jól érzi magát. Mivel a gyökerek csak 10 cm mélyre fejődnek, a felső talajrétegnek sok humuszt, az összes makroelemet (nitrogénből legalább 5-6 g/négyzetméterenként) és mikroelemet tartalmaznia kell. Gyengén savanyú (5,6-6,5 pH) talajok a legkedvezőbbek a finom füveknek.

Egy zárt pázsitfelület nemcsak pihentető hatású, ápolása is egyszerűbb, mint a keskeny csíkokban, kis felületeken létesítetteké.

Az erre alkalmas területet le kell tisztítani, egy ásómélységig fel kell ásni, teljesen le kell tisztítani, s az ideális homok és agyag arányt (1:1) meg kell teremteni. Vetés előtti napon a területet be kell öntözni (20 l/négyzetméter). Vetéshez szélcsendes, száraz, felhős napot válasszunk. A vetést végezhetjük kézzel, vagy műtrágyaszóróval. A mag lehet hagyományos, vagy granulált. Választhatunk különböző fűkeverékek, pázsitfajták közül. Minden fajból nemesített fajták is vannak. Lehet finom, strapabíró, hagyományos, alacsonyra, vagy magasabbra növő fajták közül választani.

Hozzáértő szakember segítségével végezzük ezt a fáradságban, anyagiakban igényes műveletet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply