Fertőtlenítsünk!

saletromos-fal-helyreallitasa-furatok

Elsősorban a vízzel elöntött pincehelyiségekről, kamrákról van szó, amelyek még mostanáig sem száradtak ki egészen. Nem elég a fertőtlenítőszeres lemosás. A felázott vakolatot is le kell verni, s újravakolni, ahol kell. A betonfalakat, ha kiverte a salétrom, akár többször is le kell mosni, illetve súrolni fertőtlenítőszeres vízzel, oldattal, illetve gombaölő szerrel többször is be kell fújni.

pinceTermészetesen, az állványzatokra épített polcokat, a különböző ládákat, asztalokat előzőleg ki kell hordani az udvarra, s ott kell lesúrolni, fertőtleníteni, a napon megszárítani. A napfény is fertőtlenít. Ameddig, s amikor csak lehet, a tárolókat szellőztetni kell, nem szabad zárva tartani.

Ahol épségben maradt a kamra, a pince, ott általában elég a hagyományos fertőtlenítés, vagyis a mésztejjel történő meszelés. Ahol a sarkakban penészedés tapasztalható, ott a korszerű gombaölő szert is alkalmazhatjuk, de a rézgálic-oldatos meszelés is hatásos lehet.

A tárolás kockázatai

proper-storage-of-potatoes-for-winter-3Az idei év szélsőséges időjárása a földdel dolgozó, kertészkedő ember minden biztonságérzetét meggyengítette. Megszokott vetési, ültetési naptárát, módszereit éppúgy használhatatlanná tette, mint tároló helyeit. Főleg a ház alatti pincék teltek meg vízzel, de a földszint magasságában kialakított kamrák, tároló helyiségek falaiba is felszívódott a víz, s még hónapok múltán is nedves a betonpadló, salétromosak a falak. Abban reménykednek, hogy őszig kiszáradnak, s akkor, mésszel, gombaölő szerrel fertőtlenítve, kimeszelve, ismét alkalmassá válnak tárolásra. Bárcsak így lenne! De mindenképpen magasabbra kell emelni a polcokat, lábakra kell állítani a ládákat, stabil, magasabb asztalokra a hűtőládákat. Aki már állt  vízben úszó gyökérzöldség, burgonya felett, annak nincs szüksége figyelmeztetésre. És még így is előfordulhat, hogy a most nyáron nem teljesen elpusztított penészgombák megtámadják a korábban felázott, átnedvesedett helyiségekben a télre elraktározott gyümölcsöt, zöldséget, burgonyát.

kak-pravilno-hranit-sveklu-i-morkov-2A földbe ásott, tehát talajszint alatti tárolásról (akár pince, akár verem) úgy látszik, végképp le kell mondanunk. Talán a fóliákban, üvegházakban, talajfelszín fölött kialakított prizmák lesznek még a megoldás. A vöröshagyma, fokhagyma sem egészen olyan, mint normális években. Van, ahol nem érett be teljesen, vagy jég verte, szakadozott a héja. Számítani kell arra is, hogy rövidebb ideig tárolhatók majd, mint normálisabb években. A gyökérzöldség, káposzta, tárolásra szánt fajtái még fejlődésben vannak, érnek. Remélhetőleg ezekkel nem lesz gond. A céklából, ha „második menetben” is vetettek belőle, inkább az ősszel termett kerüljön a tároló helyre. A nyári termést, ha csak ez van, védeni kell a kiszáradástól, majd prizmában, földtakarással lehet legjobban megóvni, hogy kitartson tavaszig.

prizma kutak fertőtlenítése

Önnek ajánlott

Leave a Reply