Hidegkezelés után – hajtatás

Hidegkezelés után – hajtatás

Hidegkezelés után – hajtatásAki azt akarja, hogy tél végén színes, illatos jácintok, nárciszok pompázzanak a szobájában, annak már most el kell ültetnie a hagymagumókat. A cserépedényeket, tálakat, vagy ládákat töltsük meg laza komposztfölddel. Egy-egy edénybe lehetőleg sok hagymát ültessünk. A legszebb látvány akkor nyújtják majd, ha színek, fajták szerint úgy csoportosítjuk, hogy a halványkékek, a lilák, a sárgák és a fehérek kiemeljék egymás hatását. Az elültetett hagymák ne érintkezzenek egymással.

Hidegkezelés után – hajtatás
Hidegkezelés után – hajtatás

Csak olyan mélyre kerüljenek, hogy a csúcsuk még látható legyen. Az ültetés után kissé beöntözzük a földjüket, majd sötét, hűvös helyre állítjuk. Még fekete fóliával is takarhatjuk. És 12 – 14 hétig tartó hidegkezelés után fokozatosan hűvös helyiségbe, majd mérsékelten fűtött szobába állítjuk az edényeket. Öntözésre, megfelelő páratartalomra is szükségük lesz a hajtatás időszakában.

A páratartalmat permetezéssel is pótolhatjuk. A jácintot föld nélkül, víz fölé helyezve is hajtathatjuk. Speciális jácinthajtató poharakat is lehet kapni. Ajándékba is megvehetjük, mindjárt a hagymagumókkal együtt. De – akkor is kedveskedhetünk vele valakinek, miután kinyílott.

A jácintüveg olyan edény, amelynek kiöblösödő nyakába helyezzük el a jácinthagymát. Így a hagyma nem érintkezik a vízzel, és nem indul rothadásnak. A gyökerek számára a vízzel teli alsó rész biztosít teret. A hajtatáshoz papírsüveget használhatunk, amelynek anyaga keményebb csomagolópapírból készíthető el. A süveggel letakart hagymákat 10-15 C°-on tároljuk. Amikor megjelentek az üvegen át is jól látható gyökerek, akkor melegebb helyre tehetjük az edényt. Ha a virágrügynek már a színe is átsejlik a leveleken, akkor a süveget leemeljük, a növényünket bevisszük a szobába, és az ablakba állítjuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: