Még nincs későn

májusi eső

Ha Medárd napján esik – folytatja még negyvenig! Most már – a hónapokig tartó szárazság, s a május végi égi áldás bősége után – azért fohászkodunk, hogy a régi bölcsesség jövendölése ne váljon valóra. Mert Medárd igencsak kitett magáért. Volt ahol a májusi eső felhőszakadással érkezve felduzzasztotta, s a máskor csak csörgedező patakocskákat  sárlavinával, hirtelen jött árvízzel söpörte végig egy-egy falun, határon. Másutt jégeső tarolta le a zsenge zöldségeket, tette tönkre a biztató termést ígérő veteményeseket. Bizony, itt a nagy kár, amelyet még fel sem lehet egész nagyságában mérni.

De nem lehet ölbe tett kézzel várni. Ha már elsiratta a kertészkedő a vízben fuldokló – néhány napja még szépen zsendülő – veteményeket, az újhagymát, a palántákat – új palánták, vetőmagok után kell néznie. Ahonnan lehetett, onnan, aki tudta, már elvezette a víznek legalább egy részét. Volt, aki szivattyúzással emeltette ki a kertből (ahogy a pincéből, udvarból is) az oda zúdult fölösleget. Amint lehet, az elrothadt veteményeket el kell takarítani a kertből.

Ha felszikkad a talaj, attól függően, homok-e (agyagtartalma 10%), vagy vályogos homok (agyagtartalma max. 20%), homokos vályog (agyagtartalma max. 30%), lösz (agyagtartalma kb. 35%), vályog (agyagtartalma max. 40%), kötött vályog (agyagtartalma max. 60%), agyag (agyagtartalma 60% feletti), mész, vagy márga, humusz-, vagy láptalaj (30%-nál több szerves anyagot tartalmaz), a felső, kimosódott termőföld réteget kell elsősorban helyreállítani.

Ha sok a víz

májusi esőA saját kertjének talaját – remélhetőleg – minden kertészkedő ismeri. És nem is először találkozik a májusi eső, a felhőszakadás, vagy a belvíz pusztításával. Tehát tudja, hogy a mészből, a homokból, a tőzegből, vagy a humuszból kell-e pótolnia, amit a víz kimosott belőle. A lényeg, hogy a harmonikus tápanyagellátást, a lazítással a jó levegőcserét, s az elkövetkező, netán kánikulával ránk köszöntő hetekben, hónapokban, a megfelelő nedvességet biztosítsa a zöldségeskert számára.

Még nincs későn: sárgarépát, petrezselymet, folyamatosan lehet vetni (csak most már nem a korai fajtákat), ugyancsak ültethetők, szakaszosan, a zöldborsó és a babfajták. A burgonyával azonban vigyázni kell: megfelelő talajfertőtlenítés nélkül, ha belvíz állt ott, az idén már ne kerüljön ugyanarra a helyre.

A káposztafélék, a paradicsom, a paprika palántázásával sem késtek még el. És magról vessenek több hagymát, hogy az elpusztult, dughagymáról ültetettet  legyen miből pótolni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply