Zöldfűszer a konyhában

Zöldfűszer

Nagyon hasznos és egészséges divat a zöldfűszer. A tévé sztárszakácsai idenyúlnak, odakapnak, s már egy maréknyi bazsalikom, friss zsályalevél, vagy citromfű kerül a vágódeszkára. Összevágják, finomra tépdesik, vagy díszítik vele a finom ételeket, étvágygerjesztő salátás tálakat.

Nosza, kezdjük el mi is a fűszernövények konyhai termesztését! Mondja sok fiatal háziasszony, s nagy lelkesen cserépbe, kis ládákba hinti a magvakat, várva, hogy olyan dús, erőteljes, illatos növénnyé fejlődjenek, amilyeneket a tévében mutogatnak, vagy amilyeneket az áruházakban már cserepestől megvásárolhatnak. A magvakból bizony először csak tűvékonyságú szálacskák hajtanak ki, azok is a legtöbbször elsorvadnak. Az előcsomagolt, cserepeket, tasakos magvakat tartalmazó áruházi „fűszertermesztő csomag” ugyanis komoly átverés, ha például petrezselyem, metélőhagyma, zeller, vagy majoránna vetőmagot tartalmaz.

A tapasztalt kertészkedő tudja, hogy mind a zellernek, mind a petrezselyemnek hosszú időszakra van szüksége a növekedéshez. Télen, konyhában csak hajtatni lehet a zöldjéért, hogyha a zeller gumóját, a petrezselyem gyökerét cserépbe ültetjük. A metélőhagyma pedig, miután a kertben elvetve megerősödött, tőosztással cserépnyi méretűre vagdosták, több hetes fagyhatásnak alávetették, csak azután, ezekről a tövekről hajtja a meleg konyhában dúsan fejlődő, illatos, vitamindús csőszerű leveleit.

A majoránna még egészséges tövekről hajtatva is könnyen tönkremegy a téli konyhában. A többi gyógyító hatású fűszernövény – a bazsalikom, a citromfű, a zsálya, az izsóp, a kakukkfű – a kertben termesztett tövekből cserépbe ültetve szépen hajtatható. Ezek, ha megfelelő a hőmérséklet, elegendő a fény, körültekintő az öntözés, sokáig frissek, egészségesek maradnak.

Egyedül a zsázsa, vastag vattarétegre, gézre, szűrőpapírra szórva, hajt ki és fejleszt 3 – 10 napon belül finom, fűszeres illatú, azonnal fogyasztható (ollóval aratható) zöld, vitamindús leveleket.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply