Ha bicegve, nyögve is – járjunk utána, mi okozza, ki gyógyítja!

Ezért fájdalmasabbak az ízületi gyulladás tünetei változékony időben

A változékony, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük.

Milyen gyógyítási lehetőségek léteznek erre a kínzó fájdalomra?

Míg a fiataloknál leginkább az okozza az ízületi fájdalmat, hogy megsérülnek sportolás közben, vagy túlterhelés miatt kialakul egy nyálkatömlő gyulladás, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, a változékony időjárás következtében ki-kiújuló ízületi gyulladás, illetve a reuma.

ízületi gyulladásA reuma tulajdonképpen egy összefoglaló név, amely közel 200 betegséget foglal magában. A közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, krónikus, fájdalmas, a legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. Az orvostudomány még ma sem ismeri a konkrét kiváltó okát, de az megfigyelhető, hogy a panaszok a hideg, a változékony szeles idő beálltával fokozódhatnak. A betegek azt tapasztalhatják, hogy a lappangó ízületi gyulladást fellobbanthatja a felmelegedést követő hirtelen lehűlés, a nyirkos hideg hatása fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább fejfájást, nyaki fájdalmakat, hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület – ehhez hozzáadva az alapvető bajokat, még a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése miatt is fájhat.

Ausztrál kutatók szerint viszont, nem az időjárás miatt jelentkeznek a fájdalmak. A Sydney-i Egyetemen működő The George Institute for Global Health szakértői összehasonlították az ausztrál meteorológiai jelentéseket a betegek beszámolóival, és nem találtak egyértelmű összefüggést a fájdalmak jelentkezése és az időjárási elemek változása közt. Ezt a kutatást azonban számos más szakember, például a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center reumatológusai megkérdőjelezik, saját betegeik tapasztalataira hivatkozva.

Akkor mi lehet az igazság?

Dr. Arnold Dénes Arnold fájdalomspecialista szerint a fájdalom jelentkezése kifejezetten páciens-függő, és mivel számos oka lehet a változékony időjárás kiváltotta végtag- és hátfájdalmaknak, ezek kezelése csak a diagnózistól függ.

A kezelés első lépése a pontos diagnózis

ízületi gyulladás A reumatikus betegségek kezelése éppen azért összetett, mert a kiváltó ok maga is sokféle lehet. Igen gyakori ok a gyulladás, amely leggyakrabban ízületi gyulladás formájában jelentkezik, de érintheti az izmot, inakat, csonthártyát, és nagyon sokszor az ízületek kopása okozza a fájdalmat. Gyakori, hogy fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek vagy olyan anyagcsere betegségek állnak a háttérben, mint a köszvény. Előfordul, hogy autoimmun folyamatok vezetnek a mozgásszervi panaszokhoz.

Mindebből tisztán látszik, hogy hatékony kezelés csakis pontos diagnózisra épülhet. Ha ez megvan, megkezdődhet az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, ami jelentősen javíthat a betegek életminőségén.

Lökéshullám terápia, alternatív fájdalomcsillapítás

Sokan nem szeretnének függeni a fájdalomcsillapítóktól, azok esetleges mellékhatásaitól. Nekik érdemes megismerkedniük a komplementer lehetőségekkel. Ilyen módszer például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de kutatások igazolják, hogy a valódi okot is megszüntethetik a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Szintén jó hatásfokú a lágyrészekhez illesztett biokompatibilis hialuronsav injekció, amely csökkenti a fájdalmat, valamint visszaállítja az ízület kenését és „lökéscsillapítását” – ismerteti Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.

Hamarabb gyógyul, ha felismeri a betegség tüneteit!

Beválhat még az orvosi kollagén terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiindulási problémát, valamint hatékony a funkcionális gyógytorna.

Különösen hatékony lehet az egyes kezelések kombinációja – kizárólag orvosi javaslat alapján. A lényeg, hogy az pácienseknek nem szabad belenyugodniuk abba, hogy esetleg hosszú évek óta szenvednek, hanem keresniük kell a megoldás lehetőségeit, és tudniuk kell arról, milyen sok új, hatékony módszer áll rendelkezésre.

Ha igazán nagyon fáj – járjon utána. Ne szenvedjen, ha van rá gyógymód!

Önnek ajánlott

Leave a Reply