Begóniaébresztő

Begonia tuberhybrida
Begonia tuberhybrida gumókat
Előkészítjük a gumókat

A télen át hűvös, de nem fagyos, sötét helyen tárolt begóniák (Begonia tuberhybrida) gumói kissé megfonnyadnak. Itt az ideje, hogy lassan felébresszük őket. Persze, nem fújhatunk hangos és gyors ébresztőt. Előkészítjük számukra az erkélyládákat, cserepeket, könnyű, friss földkeverékkel. És a talaj tetejére helyezzük a gumókat úgy, hogy hajtani kezdő rügyeik legyenek felül, a gyökerek képződésére alkalmas részek pedig, a talaj felszínére helyezve, a földkeverékkel érintkezzenek.

Vigyük a ládákat, cserepeket 20 C fokos hőmérsékletű, világos helyiségbe, s finoman permetezve nedvesítsük meg a gumókat és a talajt. Amikor előtörnek az új hajtások, ültessük a földkeverékbe a gumókat, úgy, hogy a hajtások a talaj felszínén maradjanak, és szükség szerint folytassuk az öntözést, havonta egyszer tápoldattal. Május közepére, amikor már nem kell a fagyoktól tartanunk, szépre, erősre nőnek a begóniáink. Ha túl korán bimbózni kezdenének, csípjük le a bimbókat, hogy a virágzás ne vegye el a bokrosodástól a növények erejét. Ekkor már az erkélyre, teraszra, szabadföldbe kerülhetnek. Ilyen előkészítés után bőségesen, dúsan virágoznak majd egész nyáron, az őszi fagyokig.

Virágágyásba valamint balkonládába egyaránt ültethető. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

A növény fő díszét piros, rózsaszín, narancssárga, sárga vagy fehér színben játszó virágai adják, melyek nagyon hosszan, tavasz végétől, az ősz első feléig nyílnak, ha megfelelően gondozzuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply