A burgonya – gyógynövény!

A burgonya népélelmezési értékét Európa csupán 200 éve ismeri. A történelem úgy tartja számon, nálunk az 1815-ös, kenyérgabonában szűk esztendő kellett hozzá, hogy a burgonya megmentse az emberek millióit az éhínségtől. Ekkortól egyre nagyobb a népélelmezésben betöltött szerepe. Ma már tudjuk, hogy teljes joggal, hiszen igen magas a tápértéke. Akár az ír, akár a lengyel parasztok, vagy a szlovák hegyi pásztorok egészen jól megéltek úgy, hogy szinte csak krumplit ettek. Ezt bizonyítja sokféle, főzve és sütve elkészíthető ízletes ételük, sőt, a máig kedvelt, krumplis kenyerük is.

Valóban szuperétel: rostot, B-komplex-vitaminokat, minden fontos ásványi anyagot, s annyi C-vitamint tartalmaz, amennyi elegendő még télen is a skorbut megelőzésére. Sok benne a kálium, ennek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrákhoz. A nyers burgonyalé kiváló vízhajtó, a reszelt, nyers krumli pedig, sikeresen alkalmazható a megdagadt testrészek borítására, akár reumás, akár köszvényes fájdalmak okozzák. De nyers burgonyaszeletekkel a fáradt szem is kezelhető. Főzve kiváló kímélő étel. A lényeg, hogy a héjában főzzük. A bő zsiradékban sült hasábburgonya már nem tartozik a gyógyító hatású ételek közé.

Főzve vagy sütve, de még nyersen is gyomor- és bélerősítő, a rákellenes ivólé alkotórésze, vizelethajtó, pakolásként gyulladáscsökkentő. A megmosott, nyers héjából főzött tea vérnyomáscsökkentő. (Egyedül a vércsoportok szerinti étrendek óvják a „0” vércsoporthoz tartozókat a fogyasztásától, mivel náluk hátfájást, ízületi gyulladást válthat ki.)

A burgonya

Jobb lenne, ha lenne hazai

Miközben ma sem tudjuk – nem is akarjuk – nélkülözni, gondunk, hogy egyre kevesebb az egészséges hazai burgonya, s egyre több a külföldről behozott. Ebben pedig több a szermaradvány, mint a hazaiban.

Akinek kertje van, jó, ha családi fogyasztásra megtermeli a szükséges mennyiséget. Mivel a legtöbb fajta huzamos termesztés folyamán leromlik, ez többféle károsodást idézhet elő. Ezért érdemes minőségi vetőburgonyát beszerezni. Téli tárolásra csak egészséges burgonya alkalmas. Napos, száraz időben szedjük fel, s rekeszekben szellős, hűvös helyen hagyjuk megszikkadni, mielőtt a tárolóba rendezzük. Ha vásároljuk, szerezzük be őstermelőktől, akikben megbízunk. A leghatékonyabb gyógyító hatása a rózsakrumpli fajtáknak van. Ma már ezeket inkább piros héjú krumpliként emlegetik. Érdemes rákeresni az interneten, nyersen, főzve, sütve milyen jótékony hatásai vannak! A gyermekek számára éppen olyan fontos élelmiszer, mint az idősek

nek. Könnyen, gyorsan, változatosan elkészíthető, tápláló – és ha magasabb is az idei áremelkedéseknek “köszönhetően”, mint általában, – azért még mindig olcsóbb, mint sok, készen vehető tésztaféle.

Önnek ajánlott

1 Comment

  1. A saját krumpli termesztésnek vagyok a híve. Fontos a megbízható vetőmag, akár saját vissza ültetett, továbbá, hogy télire, vagy folyamatos fogyasztásra van szükségem. A legjobb, ha mindkettőt választjuk, rövid és hosszú tenyészidejü a hasznosabb.

Leave a Reply

%d bloggers like this: