Kevesebb nitrátot 2.

nitrát trágya

Akár tetszik, akár nem, néhány alapszabályt komolyan kell vennünk, ha a családi asztalra egészséges zöldséget kívánunk termeszteni. Saját felelősségünk, választási lehetőségünk ez. Akinek nem számít a minőség, az hagyja gyomosodni a konyhakertet, s megveszi a nagyáruházakban a mutatós, tisztára mosott sárgarépát, a kövérre puffasztott karalábét, retket. Szerencsére egyre többen tudatosítják, hogy érdemesebb a kertben fáradozni, mint különféle egészségügyi panaszokkal orvostól orvosig járni. Miben rejlik a tudatosabb kertészkedés, ami a szermaradványok (adott esetben a nitrát) felhalmozódásának megakadályozását illeti a terményekben?

Vetésforgóvetés trágya

Ne termesszük több éven ugyanazon a helyen az egyes zöldségféléket. Alkalmazzunk növényváltást, régebbi kifejezéssel: vetésforgót. Próbáljunk meg, amit lehet, vegyes és köztes termesztéssel termeszteni. Készítsünk vetési, ültetési tervet, vázlatot az ágyásokról, veteményekről. Ne használjunk műtrágyát szeptember közepétől február közepéig – amikor nedves a talaj, s nagyobb a nitrogén bemosódásának a veszélye. A szerves ásványi műtrágyák alkalmazására is szükség van. Ezek humuszképző anyagokat és makroelemeket tartalmaznak. De csak a növények igényeinek megfelelő mennyiségben használjuk ezeket, a feltüntetett utasítások szerint, egyeseket az ültetés és kihajtás előtti időszakban, másokat (mint az NKP-t) a tenyészidőben, fejtrágyaként.

Trágya

A friss, vagy érlelt istállótrágyát ősszel, sekélyen a talajba munkálva alkalmazzuk. De tavasszal, első veteményként, az így trágyázott területre nem kerülhet gyökérzöldség, hagyma, saláta, spenót, sóska vagy mángold. Jól hasznosítják azonban a káposztafélék, az uborka, a tökfélék, a paradicsom, a paprika. A gazdálkodás során különféle szerves trágya keletkezik. Ezeket komposzttá érlelve hasznosíthatjuk a leghatékonyabban. Mielőtt ezt részleteznénk, felhívjuk a figyelmet, hogy a galamb- és a baromfitrágya csak feloldva, s komposztálva alkalmazható, különben nagy kárt okozhat a talajban, veteményekben. Az istálló-trágyalét, zöldségek alá, még hígítva sem ajánljuk. A többi szerves trágyára (fűrészpor, kávézacc, fahamu stb.) még visszatérünk.


Amíg kitavaszodik

PrimaraF1Primara F1

Kitűnő hibrid hónapos retek. Téli, kora tavaszi termesztésre való, üvegházba, majd a szabadföldbe. Sötétpiros héjú, ropogós, zamatos, kellemesen csípős. Nem fut magba a szára.

blankaBlanka

Különlegesen szép, fehér héjú hónapos retek, alkalmas fólia alatti, szabadföldi termesztésre egyaránt. Enyhén csípős, gyermekek is szívesen fogyasztják. Szépen díszítheti a salátás tálakat, különösen a többi, piros héjú és piros belű retekkel keverve.

Red Meat

Már az is másképpen van, mint eddig, hogy kívül piros, belül fehér a hónapos retek. Az „Ázsiai ízek” kollekcióban belül piros, kívül fehér (zöldes-fehér) hónapos retket is kínálnak a vetőmagcégek. Méghozzá téli, kora tavaszi termesztésre. Nemcsak mutatós, ízletes is ez a téli csemege. És állítólag jó vízhajtó, vesetisztító tulajdonságai vannak.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply