Még előttünk a nyár második fele

előttünk a nyár
A cékla

Még előttünk a  fele nyár, de már felszedtük a korai veteményeket. Az új hagymát, spenótot, salátát, cukorborsót.

Ha megszoktuk a tervezést, akkor nem gond, hogy a felszabadult ágyásokba mi kerüljön. Ültethetjük a karfiol, a káposztafélék, a karalábé palántáit. Helybe vethetünk még fekete retket, céklát. A brokkoli, a kínai káposzta, illetve kel fejlődése attól függ, milyen lesz a nyár a továbbiakban. Ha marad a változékony, itt-ott esős időjárás, akkor szépen fejlődik majd. Ha továbbra is csak kánikula jönne, az megviselheti ezeket, a kertjeinkben még csak most meghonosodni kezdő zöldségféléket.

A cékla szintén nem a leggyakoribb vendég a konyhában, pedig legendásan egészséges és tápláló zöldség, az egyetlen, ami ellene szól, hogy makacs foltokat hagy ruhákon, abroszokon. Egyebekben roppant barátságos növény, mert nem kér sokat, mondhatni igénytelen, így szintén jó választás bátortalan kezdőknek (is). Tápanyagigénye közepes, ha augusztusban vetjük, akkor másodnövényként is telepíthetjük, például a már felszedett káposztafélék, burgonya, retek, vagy borsó helyére. A félárnyékos helyeket is jól viseli, vízre viszont folyamatosan szüksége van, ezért ne hagyjuk kiszáradni. Magjai méretesek, ezért könnyű lesz velük a vetésnél, amire figyeljünk, az a körülbelül 10 centiméteres távolság két mag között. Jó praktika, ha egyszerre nem egy, hanem két magot pottyantunk a földbe, és később a gyengébb palántá(ka)t kiszedve, aztán átültetve, megduplázhatjuk a veteményt.

Még előttünk a nyár
Babból ültessünk (több szakaszban) minél többet.

Babból ültessünk (több szakaszban) minél többet. Zsengén is, szárazbabként is nagyon fontos, (és ha boltban vennénk, drága), egészségünk szempontjából értékes. A sárgarépa nyári, illetve őszi fajtáit is vethetjük már. Ha van érett komposztunk, kapáljuk be a talajába, szép, egyenletes gyökerek képződnek a tápanyagokkal jól ellátott földben.

  • A betakarított termést tartósítsuk (befőzés, fagyasztás, aszalás)
  • A zöldséghulladékot helyezzük a komposztálóba (a beteg részeket távolítsuk el)
  • Az őszi zöldségfélék elültetése (endívia, galambbegysaláta stb.)
  • A bevált növényfajták nevét jegyezzük fel (a jövő évi tervezéshez)
  • A hagymát csak azután takarítsuk be, hogy a lombjának kétharmad része elszáradt

Önnek ajánlott

Leave a Reply