Ha így fáj bal oldalt a bordái alatt – hívja a mentőket!

bal

A bordák alatti, bal oldali erős fájdalom hátterében súlyos betegség is állhat, amit, ha nem kezelnek, komoly szövődményeket okozhat.

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szervünk, amely számos, az emésztéshez, illetve az anyagcseréhez nélkülözhetetlen enzimet és hormont termel – ezek közül is kiemelkedik az inzulin. A hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedésének két típusát különböztetik meg: létezik akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, és az is előfordulhat, hogy egy akut hasnyálmirigy-gyulladás szövődményeként alakul ki a krónikus betegség.

bal oldali
1. Hasnyálmirigyfej
2. Processus uncinatus
3. A hasnyálmirigy fő kivezetőcsöve (Wirsung-vezeték)
4. Hasnyálmirigytest
5. A hasnyálmirigy elülső felszíne
6. A hasnyálmirigy hátsó felszíne
7. A hasnyálmirigy felső széle
8. A hasnyálmirigy elülső széle
9. A hasnyálmirigy alsó széle
10. Tuber omentale
11. Hasnyálmirigyfarok
12. Patkóbél

Alkoholisták, epebajosok, cukorbetegek veszélyben?

A hasnyálmirigy-gyulladásos esetek 80 százalékában két nagyobb kiváltó okra vezethető vissza a betegség: az akut eseteket általában epekő, míg a krónikus gyulladásokat az alkoholfogyasztás okozza. Bizonyos gyógyszereket is összefüggésbe hoztak már a betegséggel, például a kortikoszteroidokat, az ösztrogéntartalmú gyógyszereket, vagy éppen a vércukor szintjét csökkentő szereket.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden gyógyszerszedőnél kialakul a betegség, mindössze az esélye lesz valamivel nagyobb. Számos mikroba is okozhat hasnyálmirigy-gyulladást, például különböző vírusok (Hepatitis B vagy a herpesz, mumpsz, bárányhimlő vírusai), baktériumok (pl. Salmonella, Mycoplasma), gombák, sőt paraziták is. A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek pedig közel háromszoros esélye van a hasnyálmirigy-gyulladásra.

Komoly fájdalommal jár

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei között a legjellemzőbb az igen erős, égő fájdalom, mely a has bal felső részén érezhető, és kisugározhat a hátba, sőt akár a mellkasba is. Mellé hányinger és hányás is társulhat, mely néhány falat elfogyasztása után még rosszabb lesz. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás lázzal is járhat, ám ez általában néhány napon belül elmúlik.

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás tünete lehet a széklet állagának, színének megváltozása, illetve az, ha a széklet zsírosan fénylő lesz. Mivel a gyulladt hasnyálmirigy nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, kevesebb emésztéshez szükséges enzimet termelhet, ennek pedig fogyás lehet a következménye. A fogyást a cukorbetegség is okozhatja, ami a hasnyálmirigy-gyulladás egy lehetséges következménye.

Kórházi kezelés szükséges

A legtöbb esetben a hasnyálmirigy-gyulladás ellátása kórházban történik, a terápia megválasztása függ a betegség kiváltó okától, illetve a súlyosságtól is. A súlyosabb gyulladásnak sokkal gyakrabban vannak szövődményei. A hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknek általában erős fájdalomcsillapítóra van szükségük, és az állapotuk folyamatos ellenőrzésére, mert nagy a kiszáradás rizikója. A súlyosabb esetekben intenzív osztályra kerülhet a beteg, mert ez akár bizonyos szervek visszafordíthatatlan károsodásával is együtt járhat. A folyadékok folyamatos pótlására van szükség (infúzión keresztül), és előfordulhat, hogy a beteget csak a gyomrába vezetett szondán keresztül lehet táplálni.

Természetesen rendkívül fontos a betegséget kiváltó, a háttérben meghúzódó probléma kezelése is (például szükség lehet az epehólyag eltávolítására is). Az alkoholfogyasztást általában minimum hat hónapig kerülni kell, akár alkoholizmus okozta a hasnyálmirigy-gyulladást, akár nem.

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

A hasnyálmirigy-gyulladásnak igen súlyos szövődményei lehetnek, az egyszerű kiszáradástól a vesék teljes leállásáig. Előfordulhat az is, hogy folyadék kerül a hasüregbe, mellkasba, a hasnyál által termelt enzimek pedig a tüdőt is megtámadhatják, gyulladást, légzési nehézségeket okozva. A betegség úgynevezett pszeudociszták kialakulásához is vezethet, ezek folyadékkal, pontosabban a hasnyálmirigy által termelt enzimekkel teli apró hólyagok, melyek fájdalmakat okozhatnak, de el is fertőződhetnek vagy elzárhatják az epevezetéket. Előfordulhat a hasnyálmirigy-gyulladás visszatérése is.

Egészséges életmód, rendszeres orvosi ellenőrzés, az előírt gyógyszerek szedése megóvhat a fájdalmas, bal oldalon jelentkező betegség visszatérésétől.

Önnek ajánlott

Leave a Reply