Az egészséges élet receptje

bab C-vitamin

A ház körül minimális vegyszer használatával termeszthető a gyümölcs és a zöldség. A kertből azonnal az asztalra kerülhet, ezáltal táplálóbb, mint a távolból szállított és több benne a C-vitamin.

A kertészkedés, mint tevékenység, önmagában is egészségjavító, feszültségoldó. Általa személyes kapcsolatba kerülhetünk a természettel, az eredményes munka sikerélményt nyújt, a kudarc pedig arra figyelmeztet, hogy az élet nem mindig ad azonnali jutalmat. A lényeg azonban, hogy az egyén és a család közös erőfeszítéssel, olcsóbban jut tápanyagokban gazdag terményekhez, amelyeknek fogyasztásával sok megbetegedés megakadályozható, vagy elkerülhető. Mivel most már fogynak a kinti teendők, kedvcsinálóként, a tél folyamán lassan sorra vesszük a zöldségféléket, hogy alaposabban megismerkedjünk élettani hatásaikkal, s ezzel is biztassunk a termesztésükre.

A bab

babA bab különféle színű, formájú és hosszúságú hüvelye (sárga, zöld, lapos, hengeres, spárga, kígyónyi) újabban leginkább zsengén, zöldbabként, vajbabként kedvelt főzelék- és salátanövény. A hüvelyek termése, a szárazbab, fajtája szerint, lehet apró szemű, közepes, óriási, kerekded, hosszúkás és vese alakú. Többet, sokféle módon elkészítve kellene fogyasztanunk belőle, mivel magas antioxidáns tartalma segít egyes rák- és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Jelentős a molibdén, a vas, a mangán tartalma. Sok benne a B1-, a K-vitamin, a folsav, foszfor, magnézium és nátrium. Fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag. Jól tárolható, mégis egyetlen éjszakai áztatás „életre kelti”. Az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része.

A brokkoli

brokkoli C-vitaminA brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és B-karotin-forrás. Minél sötétebb zöld, vagy kékeszöld a színe, annál több C-vitamint és B-karotint tartalmaz. Fontos a benne lévő E-vitamin, a niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A legújabb kutatások szerint a gyomorrák és a bélgyulladások ellen is védi a szervezetet. Megfelelően elkészítve (kevés főzés, párolás), megöli a Helicobacter pylori-nak nevezett baktériumot is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply