Zöldfűszerek a kertből

zoldfuszerek
Zöldfűszerek
Torma

A húsvéti ünnepekről – ami a konyhát illeti – a zöldfűszerek közül először a torma jut az eszünkbe. Ha kiástunk belőle néhány, füstölt sonkához szükséges, reszelni való gyökérnyit, mindjárt meg is állapíthattuk, hogy jó helye van-e a kertünk sarkában.

Ahhoz, hogy erős, sima gyökerei fejlődjenek, megfelelően nedves talajra van szüksége. Ha már kibontottuk a gyökérzetét, néhány hosszú, vékony oldalgyökér darabot levághatunk. Ezeket dugványként, ferdén, egymástól 30 cm-es távolságra, a talajba helyezhetünk – például a komposztáló mellé, vagy a körül. Ha kihajt, s lombossá fejlődik, a döglegyek messzire elkerülik.

Zöldfűszerek
Kapor

A kapor – ahol nem kel ki magától – szakaszosan vethető, akár összefüggő területen, akár a gyökérzöldségek, vagy a burgonya közé. Jótékony hatása van a többi veteményre, s távol tartja a rovarokat is.

A zöldfűszerek  közül a csombor (borsikafű), a majoránna, a bazsalikom fagyérzékeny. Langyoságyban, üveg alatt, palántája előnevelhető. Sekélyen kell vetni. Májustól, 3-4 szálat egybefogva majd kiültethetjük.

A majoránna felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.

A borsikafű használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása van.

A bazsalikom igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Önnek ajánlott

Leave a Reply