Májusi kertésznaptár

májusi

A májusi időjárás már általában elég meleg és stabil ahhoz, hogy a növények jól növekedjenek és dúsan virágozzanak, így lehetőség nyílik új növények ültetésére is. Kertünk méretétől függően ültethetünk cserjéket, virágokat, gyümölcsfákat, stb. Érdemes figyelembe venni az adott növényfajta igényeit, és azt, hogy milyen talajba ültessük. Ügyeljünk rá, hogy az ültető gödrök mélysége és szélessége az adott növény várható méretének megfelelő legyen.

Segítsük növényeink fejlődését!

májusiAz időjárási körülményektől függően az áprilisban elvetett fűmagok vagy az ültetett növények is igényelhetnek trágyázást. Használhatunk szerves trágyát, vagy növényi tápoldatot, tápgranulátumot, ezzel segítve növekedésüket és erősítve ellenállóképességüket a betegségekkel szemben. Mivel májusban már elég meleg az idő, ezért a növényeknek is több vizet kell adni. Ügyeljünk arra, hogy a növényeket a száraz időszakokban rendszeresen öntözzük, hogy ne száradjanak ki.

A bokorrózsánál és a rózsafánál gyakran kifejlődő vadhajtásokat tőből távolítsuk el, mihelyt láthatóvá válnak. Mivel a vadhajtások alapi része általában a talajfelszín alatt van, a földet óvatosan szedjük le a tövekről a metszéshez.

A futórózsáról is rendszeresen vágjuk le a vadhajtásokat. Itt az idő a lombhullató sövények metszésének. Május vége a legalkalmasabb időpont az ezüstös pampafű telepítésére. Az egyik legszebb szoliterként ültethető díszfű, viszont téli védelmet igényel. A pangó vizet nem tűri. Jó vízelvezetésű helyet válasszunk neki. Lehetőleg csak az új hajtásokat vágjuk le, az idősebbeket kíméljük meg.

Bár a májusi időjárás már melegebb, egyes éghajlatokon még előfordulhatnak késői fagyok. Legyünk készen arra, hogy védelmet biztosítsunk a fagyérzékeny növényeknek, ha szükséges.

Tavaszi hagymás növényeink elvirágzása nagyrészt megtörtént. Tulipán fejét vágjuk le elvirágzás után, így a növény minden energiáját a hagyma növekedésére fordítja. Megüresedett ágyásokba egynyári virágokat palántázhatunk, vigyázva arra, hogy a földben lévő hagymákat ne sértsük meg. Ilyenkor már telepíthető a melegágyakban előnevelt őszirózsa, szarkaláb. A balkonládákban lévő árvácskákat a hónap utolsó harmadában cseréljük ki nyáron nyíló virágokra.

Napos helyekre mindenekelőtt muskátli és petúnia ültethető. A fukszia és begónia a legalkalmasabb balkonládás növények a félárnyékos-árnyékos helyekre. Mindkettőből van felfelé törő növekedésű és csüngő fajta. A sok, szép, virágos növény ültetése közben ne feledkezzünk meg a hasznos fűszer- és gyógynövény telepítéséről sem.

Már május első napjaiban vethető az uborka, a bab, a csemegekukorica és a kapor.

Amiket májusban nyugodtan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május eleje), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. A május az előnevelt palánták kiültetésének ideális időszaka, amikor a paradicsom, uborka, cukkini, paprika és chili paprika kerülhet a magaságyásba. Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni a májusi palántázással, akkor vásároljunk és ültessük ki még ebben a hónapban: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

májusi

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply