Fagykár – nagy kár

fagyrepedés

Hó hiányában, takarás nélkül az érzékeny cserjék, fák gyökerei valószínűleg megsínylik a zord időt. De remélhetőleg senkinek sem kellett ahhoz külön szakkönyv, vagy tanács, hogy a szükséges óvintézkedéseket megtegye. Az erős éjszakai fagyok, a nappali szikrázó napsütés – az ellentétes hőmérsékleti hatások – a gyümölcsfák kérgének felrepedését is okozhatja. Különösen veszélyeztetettek a gyenge fejlődésű alanyon lévő almafák.

fagyreped
Fagyrepedés

Az öregebb törzsek esetében a fagykár a fás részek fagyrepedésével, néha hangos csattanás kíséretében következik be. A nagyobb károk megelőzhetők, ha lehetőleg minden napsütéses napot követő fagyos éjszaka után ellenőrizzük a gyümölcsfákat.

Veszélyben a tápanyagellátás

Már a kéreg gyenge vörösödése is jelzi, hogy a tápanyagellátásban zavar keletkezett. Ha már megrepedt a kéreg, s kezd kiszáradni, bepödrődni, leválni a fás részről, megpróbálkozhatunk a kötözéssel. A keletkezett sebeket be kell kenni sebkezelővel, hogy így fertőtlenítsük, nehogy gombaspórák jussanak a fába. Kötöző zsineggel erősen körül kell tekerni, s rögzíteni kell a kérget. Ha a fagyhatás a havon keresztül éri a fatörzseket, akkor jéglemezek képződhetnek a kérgen. Ez először felhólyagzik, végül összefüggő, lemezszerű kéregrészek pattannak le a törzsről, és a földre hullnak. Tehát ilyen időjárás esetén ne csak a fák törzsét, a talajt is vegyük szemügyre figyelmesen. Fontos, hogy a fagykár okozta sebek széleit körülvágjuk, sebkezelővel (Bayleton) bekenjük, hogy elősegítsük a gyógyulást.

Általában a tél végi fagyoktól kellett óvni a gyümölcsfákat. Most ilyen rendkívül erős fagyokkal kezdődött a tél. Még mindig elvégezhetjük a törzsek fehérre festését. Ez mérsékli a délnyugati napsütés intenzív hatását, s még mindig megakadályozhatja a további fagykárokat. Erre a célra ma már különböző készítmények kaphatók (BIO fabevonó, gyümölcsfa-fehérbevonat). A szokásos mésztej (10 l vízbe 3 kg oltott mész és 250 g kazeinpor) azért nem ajánlott, mert a fiatal kéregből kivonja a vizet és ez, a fa elszáradását idézheti elő. Takarhatjuk a déli oldalt, illetve védhetjük a gyümölcsfák törzsét hullámpapírral, kartonnal, szalmával, fenyőgallyal is. Ha tél végén kívánjuk alkalmazni a fehérbevonatot, előtte a fák törzséről le kell kaparni az elszáradt kéregrészeket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply