„Néhány csipetnyi nem árthat!”?

Legyünk tudatos fogyasztók
„Néhány csipetnyi nem árthat!”?

Ételek, amikről azt hittük, nincs bennük cukor!

Azt eddig is tudtuk, hogy a kedvenc csoki szeletünk és a moziban elszürcsölt kóla tele van cukorral, de vannak olyan ételek is, amelyek megdöbbentően sok cukrot rejtenek ahhoz képest, hogy milyen egészségesnek mondják őket.

Rengeteg reklámozott ételről nem is gondolnánk, hogy egyáltalán tartalmaz cukrot, sőt, hogy valójában milyen sokat.

Az aszalt gyümölcsök sem képeznek kivételt, ezek is sok cukrot tartalmaznak. Jó lesz, ha megnézzük ezeket abc-sorrendben, s kiválasztjuk a számunkra legkevésbé nagy cukortartalmúakat.

7 és fél kockacukor

Amikor azt hisszük, hogy milyen kalóriaszegény salátát rittyentünk össze magunknak, és meglocsoljuk egy kis öntettel, az bizony egy újabb szög a fogyókúránk koporsójába. Ugyanis egy flakon salátaöntetben 7 és fél kockacukor rejtőzik (100g/11g).

Egy üveg barbecue szósz pedig négy dobozos kóla cukormennyiségét fedezi.

De a zöldségek sem feltétlenül diétásak, amelyeket a salátánkba keverünk, például egy konzerv csemegekukoricába majdnem 3 kockacukornyi édesítő kerül. Sőt, egy konzerv babbal több cukrot viszünk be a szervezetünkbe, mintha meginnánk egy nagy kiszerelésű energiaitalt.

A gyümölcsös finomságokkal is csínján kell bánni, hiszen egy gyümölcsjoghurtban három kávéskanál cukor bújik meg, és van olyan müzli-szelet, ami a rányomott fitt címke ellenére majdnem a súlya felének megfelelő cukrot tartalmaz. Ezen se csodálkozzunk, hiszen például 100 gramm tejcsokoládéban 50 gramm cukor található, ehhez képest az egészségesnek gondolt aszalt gyümölcsökben ennél jóval több, 63 gramm. Van, hogy egy gyerekeknek szánt, látszólag színezékből és cukorból készült zabpehely kevesebb cukrot tartalmaz, mint az egészségmániás fiatal nőknek szánt müzli (például egy 300 grammos doboz gyümölcsös-magvas változat átlagosan 66 gramm cukrot tartalmaz).

A kenyérről mindenki tudja, hogy hizlal, de azt már kevesebben, hogy tartalmaz egy kevés cukrot is, 1,7 grammot.

A gyerekek sincsenek biztonságban: van olyan bébiétel, amely 5 és fél kockacukornyi mennyiséget tartalmaz. Úgyhogy, ha nem akarjuk már kiskorukban megalapozni utódaink cukorbetegségét és kóros elhízását, érdemes odafigyelni a termékleírásokra. És ha lehet, odahaza, saját készítésű ételekkel etessük őket.

A bor

Nem csak az evés, hanem az ivás is rejtett kalóriabomba lehet, ha nem figyelünk oda a hangzatos címkék alatti apró betűs táblázatokra. 1 deci aszúban 5,5 gramm cukor van, a „100%-os” gyümölcslében 7 gramm, a rostos levekben pedig már 13 gramm.

Az vagy, amit eszel, mondják, ám sokszor mi magunk se tudjuk, hogy mivel ártunk a szervezetünknek. És azt gondoltuk volna, hogy a gyümölcsjoghurtban (11,5 gramm) több a cukor, mint a kakaós italban (11,2 g)?

Egy energiaitalhoz körülbelül 8 darab kockacukornyi édesítőt használnak fel – ez még önmagában nem meglepő –, de azt talán nem feltételezi a kedves vásárló, hogy egy fél literes citromos-jeges teához is több mint tíz egységnyi szükséges. Azt pedig végképp nem, hogy a másfél literes gyümölcsízű ásványvízben is van 44 gramm cukor. A divatos kávézók által kínált ízesített, tejszínhabbal készülő kávék cukortartalma több mint egy tábla csokié.

A legjobb tehát, ha natúr ásványvizet vagy teát fogyasztunk, ha már az ételeinkkel is bőven túllépjük a napi ajánlott cukorlimitet.

A gyógynövények forrázatát esetleg egy kiskanálnyi mézzel (és sok citrommal) fogyasszuk – mondjunk le a fehér (és másféle ) cukor fogyasztásáról!

Pác

Újabban nagy divat a különböző sült húsok pácolása mézes –fűszeres pácokkal, a paradicsomos, meg a párolt káposzták alá is hagyomány, sőt kötelességszerű szokás a pirított cukor kisebb-nagyobb (egy-két kanálnyi) mennyiségű pörkölése.

Sokan már a rántott hús bundázását is cukrozással teszik különlegessé.

Abszolút felesleges és – káros – divat!

Együk csak egyszerűen sütve – mindenféle édesítőszerek nélkül – a húsokat, redukáljuk egy-két teáskanálnyira (a leveseskanálnyi helyett) a rántásokhoz adott cukormennyiséget, ha túl vagyunk életünk delén, ha hajlamosak vagyunk a hízásra, ha gyanúsan emelkedik a vércukor-szintünk…

A szilva, a szőlő, a körte – szőlőcukor tartalmával az édesszájúak számára legyen elég: de csak csínján bánjunk az őszi gyümölcsökkel is, ha ezzel ízesítjük a sülteket, párolt húsféléket.

És ne cukrozzuk túl a szószokat, mártásokat, leveseket!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d