Érdekes „apróságok” az orchideákról

orchidea

„Amikor divatba jött az orchidea, vásároltam magamnak is, a lányomnak is. Egy fedél alatt lakunk, mi a földszinten, lányomék az emeleten. Az enyémek nagyon szépek, a lányom orchideái 7-10 nappal a vásárlást követően elkezdték hullajtani a virágokat, sőt a bimbókat is, és nincs tovább. Betegségnek semmi nyomát nem látom, szép, egészséges példányok. Ugyanolyan helyen tartotta, ugyanolyan vízzel öntözte, mint én.”

Az alapvető gondozási módban tehát nincs hiba. A „láthatatlan” eltérés, valószínűleg a víz hőfokában (szobameleg öntözővízre van szükség), a szobák levegőjének nedvességtartalmában (az orchidea magasabb páratartalmat igényel), vagy abban van, hogy Ön – az idősebbek körültekintésével – nem szellőztet úgy, hogy a helyiségben huzat keletkezzen. Az eltérő (a földszinten magasabb, az emeleten, alacsonyabb) páratartalom kiegyenlíthető a cserép tányérjába helyezett kavicsokkal, agyag-granulátumokkal, amely alá vizet öntünk, tehát nedvesen tartjuk. Arra is ügyelni kell, hogy az érzékeny virágokat ne érje huzat. Annyit megelőzésként is tehetünk, hogy miután hazavittük a virágot, cserepét 10 percre állítsuk langyos vízbe.

A legtöbb orchidea rajongó így kezdi… Egy lepkeorchideával…

A lepkeorchideák a természetben fákon élnek, epifita (nem parazita) növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, csak rájuk telepszenek és tartó, illetve támasztó növényként használják.  A lombok között a levelek által megszűrt fény éri őket. A növekedésükhöz és a virágzásukhoz szükséges tápanyagot a madarak ürüléke szolgáltatja.

orchideaHol helyezzem el a virágomat, hogy virágozzon?

A kereskedelemben számtalan hibrid Phalaenopsist vásárolhatunk, amelyeket a lakásokban való tartásra kereszteztek. Legjobban azt kedvelik, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, mert fényigényes növényekde nem szeretik a rájuk tűző napfényt. Az erős napsugár megégetheti a leveleiket. Ha nem akar virágozni, először is a fényhiányt kell megemlíteni, de a hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virágindukcióhoz mindenképpen szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 C különbség legyen. Az is előfordulhat, hogy orchideánk már kinőtte a cserepét és aktuális lenne az átültetése egy mérettel nagyobb cserépbe.

Mikor öntözzem?

Ha átlátszó cserepes a növény, akkor nézzük meg a gyökerek színét, ha zöldek, akkor még nem kell öntöznünk, ha pedig szürkés színűek, itt az ideje a locsolásnak.

Másképpen is elbírálhatjuk, hogy orchideánk igényli-e a vizet, ha a cserepét megemelve könnyűnek érezzük, akkor száraz már az ültető közege, ha nehéz, akkor még várhatunk az öntözéssel.

Télen általában hetente egyszer lehet locsolni vagy vízbe merítve megszívatni a lepkeorchideákat, de ebben az esetben mindenképpen hagyni kell az áztatás után kifolyni a felesleges vizet a cserépből.

Hogyan biztosítsak párás környezetet?

Kézi spriccelővel permetezhetjük a leveleket, de lehetőleg még a kora délutáni órák előtt, azért hogy az éjszakai lehűlésig meg tudjanak száradni. Ezzel csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulásának a veszélyét.

Másik módszer pedig a cserép alá helyezett tálcán elterített nedves kavics vagy agyaggolyó réteg, amellyel megfelelő párás környezetet tudunk biztosítani a növény számára.

Mibe ültessem?

Feltétlenül csak az orchideák számára készített fenyőkéreg mulcs-sphagnum moha-faszén keverékbe, amely tartalmazhat még más összetevőket is, de kerti földbe semmiképpen se ültessük kedvencünket. Különféle orchidea ültetőközeg kapható a kereskedelemben, melyek bátran használhatók, nem kell magunknak próbálkozni az összeállításával.

Mikor és hogyan tápoldatozzam?

Az orchideákat nem szükséges túl gyakran tápozni.  A kertészetekben kapható orchidea tápoldatokkal (megfelelő hígításban) a növekedési és virágzási periódusban 2-3 hetente, télen pedig elegendő 1,5-2 havonta meglocsolni.

Miért lóg a levele?

Érdekes módon a lógó levelek mind a kiszáradást, mind pedig a túllocsolást jelezhetik. Ugyanis, ha az ültetőközeg száraz, a gyökerek nem tudnak vizet felszívni, a növény kiszárad, ha pedig az ültetőközeg folyamatosan nedves és nem szárad meg két öntözés között, akkor beindul a gyökérrothadás, aminek következtében szintén nem tud a növény a gyökereken keresztül elég vízhez jutni.

Miért száradnak meg és esnek le a bimbók?

Összefoglalva a növényt ért valamilyen stressz okoz bimbóhullást, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

  • a rövid téli nappalokon a kevés fény éri,
  • ha hideg időben vásároljuk és kivisszük a boltból megfelelő csomagolás nélkül,
  • ha huzatban áll a cserepe,
  • ha olaj-, fa- vagy széntüzelésű szobában tartjuk,
  • ha dohányfüst éri,
  • ha két öntözés között nagyon kiszárad a növény,
  • ha a közelében huzamosabb ideig érett gyümölcs van.

Önnek ajánlott

Leave a Reply