Levélbetegségek

uborka levél

szőlőperonoszpóra-AponyiVan mitől tartani: hiszen a fülledt, páradús idő  a levél sok betegségének kedvez. Elsősorban a peronoszpórának. Ennek spórái a nedves leveleken úszkálnak és a sebeken keresztül jutnak be a növények szöveteibe. Ez a levelek fonákján támad. A fertőzött terület szürkés-lilás árnyalatra vált. Elsősorban a szőlőket, de a retket, tormát, salátát, borsóféléket, spenótot és hagymát is megtámadhatja.

lisztharmatA lisztharmat a növények felső oldalán mutatkozik, fehér, porszerű, lemosható rétegként. Később a levelek megbarnulnak, majd elszáradnak. De ennek a gombája csak száraz leveleken kezd csírázni, ezért „a jó idő gombájának” is nevezik. Az uborkát, répát, a gyümölcsfákat, valamint a rózsákat veszélyezteti. Az első foltok megjelenése után távolítsuk el a beteg leveleket, emellett ajánlatos csökkenteni az öntözést is, valamint feltétlenül alkalmazzunk gombaölő szeres kezelést, többször ismételve.

a_kalaszos_gabonak_levelbetegsegei_2A rinhospóriumos levélfoltosság olyan betegség, amelynek nincsenek általános tünetei, mert különböző gombafajok okozhatják. A fertőzés mintázata a levelek színén a sárgától a piroson át, egészen a barnáig terjed. Először kis pontok jelennek meg, amelyek egyre nagyobbak lesznek. Amikor szinte összeérnek, a levél elszárad. A leggyakrabban a zeller, a paradicsom, a margaréta és a krizantém érintett, főleg ott, ahol túl közelre vannak ültetve egymáshoz a növények. A legtöbb spóra a talajban található, az eső által felcsapódik a levelekre. A szalmás, fóliás talajtakarás jó védelem ellene.

levélrozsda levél

A levélrozsda sárga pontokkal jelentkezik a levél színén, valamint narancsos, vöröses kitüremkedéseket a levél fonákján. Az eperpalántákon gyakran tapasztalható. A fertőzött levelek eltávolításával lehet védekezni a leghatékonyabban. Más növények esetében vöröshagyma, fokhagyma főzetének permetezését ajánlják. A rozsda nedves környezetben fejlődik, így túlöntözés vagy gyakori permetezés után figyelhetjük meg a leggyakrabban. Az első foltok megjelenése után mindig azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, valamint csökkentsük az öntözést, de érdemes minden esetben gombaölő szeres kezelést végezni, amit a növekedési időszak alatt ismételjünk meg többször is.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply