Természetes tartósítószer

torma 2

A torma

Armoracia_rusticana
A virágzó torma

Akinek ott zöldell a kertje mélyebb végében egyre terebélyesedve, az el sem hiszi, hogy a városok piacain néha hiánycikk a torma. Viszont, ahol a heteken keresztül a veteményest borító, fák tövét áztató víz a tormát is kipusztította, ott érthető, hogy miért most hozzuk szóba. Mert kell, kellene az uborka eltevéséhez, ha tejsavas erjesztéssel, vagyis sósan akarjuk télire tárolni. És szükség lesz rá a többi, természetes módon eltett csalamádéhoz, majd a káposzta savanyításához is. Lehet, hogy egy-két héttel később feltöltik a piacokat is, onnan behozva, ahol az idén is folyamatosan terem. De hogy olcsóbb lesz-e, mint most, azt nem lehet garantálni. Eddig is drága volt, most azonban 6 eurót is elkérnek kilójáért, akkor is ha a csemegeuborkához „csatoltan” adják el.

Erős baktériumölő

torma -2
Ahogy az üzletből ismerjük

Ennek a lágyszárú, évelő fűszernövénynek az orsógyökerei ugyanis erős baktériumölő hatásúak. Pikánsan csípős íze mellett ezért igényeljük, ha mesterséges tartósítószerek nélkül kívánjuk kedvenc téli csemegéinket eltenni. Emésztésserkentő, vizelethajtó hatásaiért nehezebb húsételek fűszere a 15-16. század óta. Ekkor jelenik meg az ételek leírásaiban, elsősorban Magyarországon és Lengyelországban. A természetgyógyászat borba áztatva, reumás fájdalmak ellenszereként, hajregeneráló bedörzsölő szerként alkalmazza. Miért pusztult ki, amikor erősen vízigényes, vadon az ártereken, mocsaras területeken fordul elő, s a kertekben is a mélyebb fekvésű helyet szereti? Mert humuszban, tápanyagokban gazdag, laza talajra van szüksége. A megvastagodott rizómából (gyökértörzs) folytatódó orsógyökerek akár 80-100 cm-re is lehatolnak a talajba. (Most, a talajban a víz több héten keresztül szinte a felszínig ért, vagy belvízként borította a termőterületeket. Megfulladtak a víz alatti gyökerek. Kimosódtak a talajból a tápanyagok is.)

torma termesztese4
Kötöttebb talajban ritka a szép egyenes gyökér

Ahol torma nélkül maradtak, ősszel a vékonyabb gyökerekből készíthetnek dugványokat. A magasabb fekvésű kertekből az ismerősök, szomszédok bizonyára szívesen kiásnak annyit, hogy erre sort keríthessenek, mert különben a torma, szívós, gyorsan is terjed. Magyarországon nagyban foglalkoznak monokultúrás termesztésével. Vannak enyhén csípős, vagy ún. „édes” fajtái is.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply