Mi az övsömör?

övsömör

Ezt a rendkívül  gyötrelmes és fájdalmas lefolyású betegséget ugyanaz a vírus okozza, ami a bárányhimlőt. A herpes vírusok családjába tartozó varicella zoster vírus. Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

A betegség ideg- és bőrgyulladás formájában jelentkezik. A bárányhimlő elmúlásával a vírus vírus nyugvó, inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői érző idegdúcokban. Amikor a szervezetet nagyobb megterhelés éri vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer, az övsömört okozó vírus aktiválódik. Az övsömör és a bárányhimlő közötti összefüggést ifj. Bókay János (1858-1937) magyar gyermekorvos fedezte fel.

Az immunrendszer legyengülése teszi lehetővé, hogy a vírus kiléphessen a gerincvelői fő érző idegtörzsek (ideggyökök) mellett és az emberi szervezet egy szelvényében, főleg a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoz. Jellegzetes, hogy a kialakuló tünetek a test egyik oldalán, a középvonal átlépése nélkül fejlődnek ki. Ritkán előfordulhat, hogy a test mindkét felén képződnek hólyagok. A kiütés mellett néha magas láz tapasztalható és a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Tünetek: duzzadt vörös foltok a has középvonalában, hólyagos vörös foltok, kifakadó hólyagok a has középvonalában, forrázásszerű fájdalom a bőrön, idegfájdalom

Az övsömör a bárányhimlőn átesettek, egyébként életre szóló immunológiai védettségének legyengülésével (pl. rosszindulatú daganatok, immungyengítő gyógyszeres kezelés) a vírusok reaktiválódhatnak. Az esetek többségében a vírusok újraéledésének oka nem mutatható ki.

Az övsömör tünetei

A hólyagos bőrtünetek jelentkezése előtt 1-3 nappal fájdalom jelentkezik a bőrfelület valamely körülírt területén. Ez az úgynevezett prodromális fájdalom olyan erős lehet, hogy például mellkasi elhelyezkedés esetén szívinfarktust utánozhat, hasi jelentkezés esetén pedig vakbélgyulladás, epegyulladás vagy gyomorperforáció gyanúját is keltheti. A fájdalmat az okozza, hogy övsömör esetén az idegrendszert éri támadás.

A hólyagok később kifakadnak. A bőrelváltozás 2-4 hét alatt, többnyire nyomtalanul, olykor azonban hegek hátrahagyásával gyógyul. A gyulladást forrázásszerű fájdalom kíséri. Mivel az érzőideg is gyulladt, az idegfájdalom már a bőrkiütések előtt jelentkezhet és azok elmúltával is fennmaradhat.

ovsomor-2
Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott ideg- és bőrgyulladás

 

A jellegzetes klinikai kép alapján a kórelőzmény és az elváltozás megtekintése általában elegendő a diagnózis felállítására. Nehéz a helyzet akkor, ha az idegfájdalom megelőzi a bőrkiütések megjelenését, mert a fájdalom számos betegség (szívinfarktus, epekövesség, hasi szervek perforációja, stb.) tüneteit utánozhatja.

Az övsömör kezelése

shingles_virus övsömör
Ővszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoz

A vírusok pusztításában az aciklovír kezelés lehet hatékony, amit minél előbb el kell kezdeni. A bőrelváltozások kezelésének célja a fájdalom és gyulladás csökkentése, mely hűtőpasztákkal lehetséges. A tünetekre kaphatnak a betegek helyi fertőtlenítő és hámosító szereket. Rázókeveréket inkább ne használjunk, mert a hólyagokban levő folyadékkal beszáradva, betonkemény, nehezen eltávolítható pörköt képez, ami remek táptalaj a baktériumoknak, melyek felülfertőzést okozhatnak. A B12-vitamin szedése segítheti a gyulladt idegek gyógyulását. A fájdalmak enyhítésére olykor erős fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. A kiütések múltán is fennmaradó idegfájdalom esetén szteroid gyulladásgátló is adható, azonban amíg a vírusok aktívak, a szteroid gyulladásgátlók adása ellenjavallt, mert az immunrendszer további gyengítése a betegséget súlyosbíthatja. Különösen veszélyesek azok az esetek, melyek az arcon jelentkeznek és a szemet is érintik. Ezek gyógyítása igen felelősségteljes szakorvosi feladat.

Az övsömör önmagában jó prognózisú betegség. Ha más immunhiányos állapothoz társul, az alapbetegség határozza meg a betegség kimenetelét, de a szemet is érintő folyamat akár vakságot is eredményezhet. A bőrbetegség elmúltával az idegfájdalom akár még fél évig is fennmaradhat.

A betegség nem előzhető meg. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a varicella-zoster vírusa elsősorban a bőrön megjelenő kiütésekből, hólyagokból származó folyadékkal terjed; de az övsömör kevésbé fertőző, mint a bárányhimlő, és nem adhatjuk át a vírust másoknak a bőrtünetek megjelenése előtt, illetve, ha a kiütéseken már kialakult a keményebb var. A bárányhimlőn átesett betegekre az övsömörös beteg nem jelent veszélyt.


Hasznos tudnivalók

Övsömör esetében a vírusok, az előzetes bárányhimlő nyomán a vérben keringő ellenanyagok miatt nem kerülhetnek kapcsolatba a magzattal. Az övsömör tehát nem magzatkárosító betegség.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply