A jól tárolható vöröshagyma

vöröshagyma

A dughagymáról nevelt vöröshagyma már augusztusban beérik. Ha természetes módon fejlődött, s vált éretté, tovább eltartható. A hagymalevelet ezért nem szabad se letörni, se letaposni. Ha a tartós esőzés miatt késik az érése, ásóval ferdén a sorok alá szúrhatunk, hogy a gyökerek egy részét elvágjuk – de csak, ha a tényleges érés már elkezdődött. Vagyis, ha a levelek már maguktól is fonnyadni kezdtek. Akkor szedésérett a vöröshagyma, ha a levelek nagy része leszáradt, csak a nyaknál lehetnek még kissé frissek, zöldek. A szedéshez mindenképpen száraz, napos időre van szükség.

Utóéréshez jó, ha a vöröshagymát legalább 8 napig termőhelyén hagyhatjuk, szétterítve száradni. Ha esős a nyár, akkor viszont, a hagyományos módszer szerint, száránál fogva, védett, szellős helyen, felakasztva, zsinegre kötve szárítjuk legalább 3-4 hétig. Ekkor a leveleket, a felső, szennyezett héjat ledörzsöljük, a sérült vagy nyakban éretlenül maradt hagymákat kiválogatjuk. Csak a kemény, fényes héjú hagyma bírja ki a hosszú tárolást. A kiválogatott termény zsákhálóban, hűvös, szellős helyen felakasztva, vagy padlástérben, szétterítve tárolható.

11 egészséges érv a vöröshagyma mellett

1. A hagyma kiváló és olcsó C-, B6-, B9-, B1- és B2-vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat, mint kalcium és vas is.

2. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású.

3. A hagyma krómot és allil-propil-diszulfidot is tartalmaz, amik a vércukorszint szabályozásában segítenek.

4. A hagymában található kén optimalizálja a koleszterinszintet és a vörös vérsejtek egészségéhez is hozzájárul.

5. Évszázadokon át használták a vöröshagymát gyulladáscsökkentésre, és fertőzések gyógyítására, méghozzá jó okkal: a már említett kvercetinnek, és egyéb fitokemikáliáknak köszönhető ezen tulajdonsága. Ezek a vegyületek védelmet biztosítanak a káros szabad gyökök ellen.

A vöröshagyma jó hatással van a koleszterin szintre6. Tény, hogy a nyers hagyma rágcsálása nem az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a szájhigiénia javítása szóba kerül, azonban a hagymában található anyagok erősítik a fogzománcot és a fogszuvasodásért felelős baktériumokat is megölik.

7. A hagyma bővelkedik vízben oldódó rostokban.

8. Az antioxidáns-tartalmának köszönhetően a hagyma egészséges bőrt biztosít és megelőzi a ráncok kialakulását.

9. A hagyma bizonyítottan enyhíti az asztma tüneteit.

10. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás kimutatta, hogy a hagyma fogyasztása megnöveli a spermaszámot, és a spermák motilitását (mozgékonyságát) is.

11. Végezetül egy házi praktika méhcsípés kezelésére: kenjünk egy hagyma levéből a csípésre. Ez azonnali enyhíti a fájdalmat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply