A betakarítás időszaka

betakarítás

Öröm és elégedettség tölti el az ember szívét, ha a betakarítás időszakában egészséges zöldséget és gyümölcsöt tehet a család asztalára. Olyat, amelyért saját maga fáradozott.

És a befőzések, eltevések szünetében, pihenésképpen, gyönyörködtető is most a kert. A virágok színpompája, a fűszernövények illata. A nyár minden szépsége, egész gazdagsága a szemünk előtt, karnyújtásnyira.

uborkaA zöldségesben

Az uborka szezonja az utóbbi években sokkal korábbra tolódik, mint régebben. A salátauborka a behozatal és a fólia alatti termesztés jóvoltából egész évben frissen az asztalra kerülhet. Tehát idényzöldségként, alig egy-két héten keresztül kínálható a piacon, magasabb áron. Keresettebbek azok a héjukkal együtt fogyasztható fajták, amelyek nem hajlamosak keseredésre. A hagyományos kígyóuborka fajták, egyenletes öntözés mellett, szintén megóvhatók attól, hogy keserűvé váljanak, csak az indák legvégén fejlődő terméseket kell ellenőrizni ilyen szempontból. Az eltevési uborkát is már júliustól kínálják a piacon, az otthon termőből kovászos uborka, meg ecetesen eltett csemegeuborka készül. Aki viszont télire is a tejsavas erjesztéssel eltett uborkát kedveli, jobb, ha kivárja az augusztusi melegek utáni termést. Ha túl korán kerülne a kamrába, nem bírná ki január végéig, ameddig, kellő mennyiségű természetes tartósítóval (kapor és torma) együtt üvegekbe rakva, a kényesebb gyomrúak, ínyencek örömére – épen, ropogósan, kaportól, tormától, esetleg éretlen szőlőfürttől illatosan, a télbe varázsolja a nyár ízeit.

Kecskedarázs
Kecskedarázs

Betakarítás a gyümölcsösben

Amikor a korai körte és szilva érni kezd, megjelennek a fekete-sárga csíkos kecskedarazsak. Erős állkapcsukkal a legédesebb termésekbe harapnak bele. Ha nem rágják ki az egész belet, a sérülésen behatoló termésrothadás pusztítja el. A legegyszerűbb védekezés, ha keskeny nyakú üvegekbe erjedő folyadékot (szirup, sör) töltünk, s a veszélyeztetett fákra akasztjuk. Az üvegbe hatoló darazsak nem tudnak onnan kijönni. Az utóbbi években a kolóniákban élő darazsak jelentenek veszélyt, mivel a padlástérben, erkély sarkában, ablakpárkányon, tehát az emberek által lakott helyeken építik meg a fészküket. Ennek eltávolítását bízzuk szakemberekre, mivel támadásuk, csípéseik rendkívül veszélyesek.

A bőséges termés lehúzhatja az ágakat, amelyek alátámasztás nélkül lehasadnának. Ezért időben támasszuk alá ezeket, lehetőleg úgy, hogy az ágak érzékeny kérgét ne horzsolja le a támaszték. Filccel, ronggyal, rugalmas műanyaggal csökkentsük ennek az esélyét.

A letermett málnavesszőket tőből vágjuk ki, a ribiszkebokrokat is szabadítsuk meg a 3-4 éves hajtásoktól és a túl vékony oldalvesszőktől.

Betakarítás a díszkertben

Akkor szépek a virágok, ha az elszáradt, fonnyadt szirmokat időben eltávolítjuk. A rózsa virágfejét kézzel könnyen letörhetjük. Most próbálkozhatunk a dugványozásával is.

Az elvirágzott évelőket most átültethetjük, hogy őszig begyökeresedhessenek. Átültetéskor tőosztással szaporíthatjuk is a legtöbb évelő virágot. A muskátli, a hibiszkusz, a leánder, a fukszia most dugványozható a legeredményesebben. A dugványok gyökeresedését elősegíti, ha műanyag zacskót borítunk föléjük, hogy csökkentsük a víz elpárolgását. Az előző hónapban elvetett árvácskát, százszorszépet, most már végleges helyére ültethetjük, hogy tovább fejlődjön.

Az áprilisban virágzó császárkorona páratlanul szép kerti virágunk. Erős, fűszeres illatú, téglavörös, vagy kénsárga fajtái egyaránt igazi díszei a kertnek. Mostantól lehet (őszig) jó vízáteresztő talajba ültetni a hagymáját. Ennek még egy nagy előnye van: riasztja a mezei pockokat, egereket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply