Erdőfürdőzés

Erdőfürdőzés

Nem tudtam, hogy neve is van az erdei sétáknak, inkább túrának véltem egykori – akkor öregnek láttam – kiadónk főkönyvelőjének szombati programjait. Szívesen mesélt arról, milyen kellemes időtöltés az erdőjárás. Ismerősök, barátok kilenc-tizenkét személyből álló, lelkes természetkedvelő csoportja, ha esik, ha fúj, nekivág egy-egy előre meghatározott útvonalnak, amit néhány pihenőhelyen megállva, (tízórai, ebéd, uzsonna) otthonról hozott finom falatjai elfogyasztásával, – utána két deci vörösborral leöblítve, vidám beszélgetéssel fűszerezve fejeznek be. Bizony, akárhonnan nézem, ez még a hetvenes években történt. Tehát nem volt japán specialitás. Hogy a leleményes távol-keletiek „megideologizálták”, s a nyolcvanas évektől világszerte, mint saját találmányukat népszerűsítik? Nyilván, van miért. Olvassuk csak figyelmesen az indoklást!

Csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót, a vérnyomást, a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszámot, és erősíti az immunredszert. Hogy mi? Hát a sinrin-joku, vagyis az erdőfürdőzés! Ezt ma –  japán-módszernek nevezik!

Mi az a „sinrin-joku” erdőfürdőzés?

Erdőfürdő, azaz sinrin-joku a neve annak a stresszűző, relaxációs programnak a távol-keleti szigetországban, amelynek során a túrázók úgymond “megmerítkeznek” a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában.

A japán kormány a ’80-as években alkotta meg a shinrin-yoku kifejezést, mondván, ha hosszas sétát tesz az ember az erdőben, olyan, mintha megmártózna benne. Egyes szakértők szerint ez a program 30 éven belül olyan népszerű lehet, mint manapság a jóga.

Az erdőfürdőzés, az erdőben tett séta fantasztikusan pozitívan hat a szervezetünkre,  a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Japánban 44 bejegyzett sinrin-joku erdő létezik, ám bármilyen erdő szuper hatással van az emberre. Minél több a fa és minél öregebbek, minél kevésbé szennyezett az erdő, annál jobb, de bármilyen megteszi.

Hozzád milyen erdő van közel? Szoktál benne sétálni? Milyen érzés?

Erdőfürdőzés
Erdőfürdőzés

Egy kellemes erdőfürdőzés elűzi a stresszt

Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre.

Japánban gyakran végeznek orvosi kutatásokat azt illetően, hogy milyen hatást gyakorol az emberi immunrendszer működésére a növények fitoncid képessége. A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy egy kiadós erdei séta után akár még egy hétig 50 százalékkal is megnőhet szervezetünkben az úgynevezett természetes ölősejtek aránya.

A fitoncidok megnövelik a szervezet immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen. Tehát a természetben tett séta növeli az olyan sejtek számát, amelyek az immunrendszer részeként a rákos sejtek legyőzésért felelősek. Ez a megemelkedett ellenálló képesség egynapos erdei séta során egy hétig, háromnapos kirándulás után pedig akár egy hónapig is megmarad.

Egyik kutatás során a Chiba Egyetem 300 diákot vizsgált meg egy városban és egy erdőben tett séta után. Kirándulás után az alanyoknak alacsonyabb volt a stresszhormon- és a vércukorszintjük, illetve a pulzusszámuk, mint mikor a városban sétáltak.

Szóval amikor úgy érzed, hogy nem a legjobban mennek a dolgok, valami zavar, gyötör, vagy túl sok a téged körülvevő inger, túl sok az elfoglaltság, a határidő, akkor irány a legközelebbi erdő, mert az majd helyrehoz! Miközben a természet körülölel, nem kínoz a modern világ kihívása. Az erdőkben van valamiféle őserő, igazi energiaközpontok.

Amikor a fák között sétálsz, mélyeket lélegezve szívd tele a tüdőd a friss levegővel és vedd észre, hogy mennyire megnyugtató tud lenni. Sétálj lassan, rácsodálkozva a téged körülvevő környezetre, érezd az erdő tiszta illatát, a reccsenő faágakat a lábad alatt, a lombokat suhogtató szellő ritmusát és hagyd, hogy eltöltsön a megnyugtató pillanat.

Csak te vagy és az erdő.

Ha elég bátor vagy (sokaknak bátorság kell, hogy legyőzzék a helyzet furcsaságát), akkor sétálj oda egy fához és öleld át, vagy legalább telepedj le a tövébe és támaszd a hátadat a törzsének. Tudod miért? Mert ez a csodás erővel rendelkező, nyugalmat és védelmet kínáló, hatalmas fa elszívja a negatív energiákat és csupa örömet, megnyugvást sugalló érzéssel tölt fel. Még ha nem is hiszel benne, akkor is próbáld ki! Vajon mit érzel közben?

Különleges pillanat lesz, és a sétából hazaérve úgy érzed majd, mintha kicseréltek volna. Ha megfürdeted magad a falevelek susogásában, a fák lélegzésében, az avar illatában – a természet segít visszatalálni önmagadhoz, és egyensúlyba kerülnöd a körülöttünk lévő világgal, a hétköznapokban megfáradt szemed, füled, gondolataid és érzéseid letisztulnak, újra önmagad lehetsz!

Ma már vannak szervezett túrák, túravezetőkkel, akik az egymagukban félénk, tétovázó embereket biztonságosan kalauzolják először rövidebb, majd hosszabb erdőfürdőző sétákon. Új ismeretségek, magányosoknak beszélgetőtársat, a megfáradtaknak, kedvüket vesztetteknek jókedvvel való feltöltődést kínálnak. Az interneten erre is rátalálhatunk. Köszönöm, Belan bácsi, de ilyen sok időnek kellett eltelnie, hogy megértem, hogyan gyűjti az erőt, a derűt…

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: