A pókliliom

pókliliom

Egészen különleges hagymás növény a pókliliom (Hymenocallis festalis), amelynek cserepes példányait meg lehet vásárolni, vagy dísznövény-küldő szolgálattól megrendelni. De a hagymáját is elültethetjük márciusban. Egy hagymából több szára is fejlődik, rajtuk az orchideához hasonló, csodálatosan illatozó, póklábszerűen hátrakunkorodó, pompás szirmú hófehér virágokkal. Erkélyládában, vagy a díszkertben – feltűnő látványt nyújt. Könnyű a gondozása és a szaporítása. Szalag alakú, hosszú, fényes zöld tőlevelei közül erős virágszár emelkedik ki. Különleges alakú, fehér, alapjukon zöldes árnyalatú virágai ernyő virágzatban nyílnak, kellemesen illatosak.

pókliliom
Pókliliom

Gondozása

Hagymája gömb alakú, amelyekből a szalagszerű sötétzöld levelek fejlődnek, amelyek akár 60 cm hosszúságot is elérhetik. Nyáron a növény a legszebb formáját mutatja, hiszen ekkor jelennek meg a hófehér illatos virágok, melyeknek a porzólevelei a szirmokra hajlanak.

Pókliliom hagyma

A pókliliom ültetése

A sarjhagymákról könnyedén lehet szaporítani a növényt, cserépbe, vagy szabadföldbe már május elejétől ültethetjük a pókliliomot. A hagymákat 10 cm mélyen és egymástól 40-50 cm távolságra ültessük ki, mert később a leveleknek kell majd a hely. Tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízelvezetésű talajba, napos vagy félárnyékos helyre való. Nagy méretű cserépben is nevelhető, vágott virágnak is alkalmas. A nagyobb hagymák gyakran hoznak sarjakat, amiket felszedéskor válasszunk le, aztán várunk néhány évet. Lehet, hogy öt-hét év is kell ahhoz, hogy egy fiókhagyma virágzóképes legyen.

pókliliom
Pókliliom

A pókliliom teleltetése

Ősszel a fagyok beállta előtt, emeljük ki a hagymákat a földből, osztályozzuk őket nagyságuk szerint, a sarjhagymákat is szedjük le, majd télire egy hűvös száraz helyen teleltessük át őket. A kisebb méretű sarjhagymákat is érdemes tavasszal visszaültetni cserépbe, de ne várjunk tőlük virágot, az első pár évben. A pókliliom szélessége 30 cm, magassága 50-60 cm, kedveli a napos kerteket, és közepes vízigénnyel rendelkezik.

A perui pókliliom már a hazai kertészeti áruházakban is kapható, tavasszal érdemes a hagymás növények között keresni!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: