Minden, amit tudni lehet a vakcinákról

vakcina

A táblázat összefoglalja a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcina legfontosabb tulajdonságait, onnantól kezdve, hogy kik kaphatják és kinél alkalmazzák Magyarországon, odáig, hogy milyen a hatékonyságuk és mi lehet velük a probléma.
(A táblázat jobb felső sarkában lévő három pontra, majd a képernyő ikonra kattintva a táblázat nagy méretben is megtekinthető.)

Az oltások alkalmazásának egyetlen biztos ellenjavalata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az illetőnek súlyos, anafilaxiás reakciót okozó korábbi más eredetű (pl. étel, gyógyszer) allergiája ismert, úgy az oltás előtt arról az orvosát ismertetni kell, és minden beavatkozás a várható előnyök és kockázatok mérlegelésével kell, hogy történjen.

Az EU az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) független tudományos szakvéleményeire támaszkodva koordinálja a vakcinák jóváhagyását.

Az értékelési folyamat normál esetben igen hosszadalmas, de a jelenlegi globális veszélyhelyzet miatt az EMA a lehető legrövidebb idő alatt értékeli a Covid19 elleni oltóanyagokat fejlesztők kérelmeit. Ennek érdekében:

  • korai iránymutatást nyújt, amellyel segít felkészülni a Covid19-vakcinák fejlesztőinek a jóváhagyás kérelmezésére
  • gyors folyamatos értékelési eljárásokat („rolling review”) vezetett be
  • amint rendelkezésre állnak, azonnal értékeli a Covid19-vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb adatokat

Az Európai Gyógyszerügynökség csak akkor adhat ki pozitív ajánlást az EU számára a feltételes forgalombahozatali engedélyhez, ha a tudományos eredmények alapján a vakcina eleget tesz a biztonságra és hatékonyságra vonatkozó legszigorúbb normáknak.

Az Európai Bizottság eddig három Covid19-oltóanyagra vonatkozóan adott ki feltételes forgalombahozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség általi kedvező értékelést követően:

  • 2020. december 21-én engedélyezték a BioNTech/Pfizer vakcináját,
  • 2021. január 6-án a Moderna vakcinája is megkapta az engedélyt,
  • 2021. január 29-én pedig az AstraZeneca vakcinája is zöld utat kapott.

Ezen túlmenően az Unió minden rugalmassági eszközt felhasznál arra, hogy felgyorsítsa az EU-szerte potenciálisan használható vakcinák jóváhagyását. Az Unióban csak akkor lehet jóváhagyni a koronavírus elleni vakcinákat, ha tudományos vizsgálatok igazolják, hogy előnyeik meghaladják az esetleges kockázatokat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply