Egytálételek

lilakaposzta

Az egy fogásból álló, kiadós ebédet vagy vacsorát nevezzük így. Ez a földműveléssel foglalkozó népek „találmánya”szerte a világon, ahol kint az erdőn vagy a mezőn kellett sietve elfogyasztani a meleg, tápláló ételt. Csaknem minden nemzet konyháján föllelhetők a mi gulyásainkhoz, káposztás és burgonyás, hosszú lére eresztett ételeinkhez hasonló, hússal, babbal, tésztával, zöldségekkel dúsított ízes egytálételek.

Népszerűségük, közkedveltségük nemcsak azért nagy, mert gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem azért is, mivel sok közöttük az olcsó, vagyis takarékos, mégis tápláló és laktató étek. Ezek ráadásul nemcsak aszerint variálhatók, hogy melyik szakácsnak milyen az ízlése, hanem aszerint is, mikor mire telik bele, vagy, hogy mikor, mennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy elkészítsük az egyiket vagy a másikat.

Az egytálételként is fogyasztható levesek még a fogyni akaróknak is ajánlhatók: ha reggel, délelőtt gyümölcsleveket, zöldségsalátákat fogyasztanak, főétkezésük állhat egy kiadós levesből, a hosszú lére eresztett egytálételből, mivel ez a jóllakottság érzetét kelti. Nem zsíros, bőségesen tartalmaz fehérjéket, ásványi sókat, nyomelemeket, vitaminokat.

A modern konyha kissé megváltoztatja az egytálétel fogalmát. Ma már ide sorolják a cseréptálban, jénai tálban, korszerű sütőedényekben könnyen és gyorsan elkészíthető töltött és rakott zöldségféléket, az idényzöldségekkel együtt sütött húsokat. Tehát vannak olyan egytálételek, amelyek a kímélő étrendekbe is beilleszthetők, viszont sajttal, tejszínnel, tejföllel dúsítva, különböző lepényekkel, kelt tésztákkal kiegészítve, hízókúrás étrendbe is besorolhatók.

Egy biztos, az erőteljesebb ízeket kedvelők, a vendégfogadást leegyszerűsítők, a kevés idővel rendelkező, de közös étkezést igénylő családok egyaránt találhatnak olyan ételt, amely a kedvencükké válik. (Az ételek elkészítési idejébe nem számítottuk bele a hozzávalók előkészítését: tisztítás, mosás, darabolás).

Sonkás zöldbableves

Gyors és kiadós 4 személy részére Elkészítési idő 30 perc
Főzés/sütés1 hour
Kategória: Leves
Konyha: Magyar
Kulcsszó: zöldbab

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 30 dkg zsenge zöldbab
  • 25 dkg sovány, főtt tarja vagy lapocka
  • 15 dkg gépsonka (vagy a felsoroltak helyett, az arányoknak megfelelő, főtt füstölt hús)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 ek zsír vagy olaj
  • 1 ek finomliszt
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 tk őrölt paprika
  • 1 húsleveskocka
  • (Aki szereti, 2 közepes, kockákra vágott burgonyát is adhat hozzá.)

Elkészítés

Elkészítése:

  • A zöldbab két végét és a szálkáit eltávolítjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A hagymát a zsíron vagy olajon megfonnyasztjuk, rátesszük az őrölt paprikát, hozzákeverjük a feldarabolt zöldbabot és felöntjük fél liter vízzel. A húsleveskockával főszerezzük. Amíg a zöldbab puhul, apró kockákra vágjuk a húsféléket, a tejfölt a liszttel simára keverjük. A már puha zöldbabhoz keverjük a húst, illetve sonkát, még pótoljuk az elfőtt vizet (számba véve az étkezőket), hogy megfelelő mennyiséget kapjunk és ráöntjük a habarást. Alaposan összekeverjük, majd a finomra vágott kaprot, petrezselyemzöldet is hozzákeverjük, végül a vékonyra szelt paradicsomot, a zúzott fokhagymagerezdeket adjuk hozzá. Összeforraljuk és tálalhatjuk.

Sonkás zöldbableves

Gyors és kiadós

4 személy részére

Elkészítési idő 30 perc

Hozzávalók: 30 dkg zsenge zöldbab, 25 dkg sovány, főtt tarja vagy lapocka, 15 dkg gépsonka (vagy a felsoroltak helyett, az arányoknak megfelelő, főtt füstölt hús), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 ek zsír vagy olaj, 1 ek finomliszt, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tk őrölt paprika, 1 húsleveskocka, só. (Aki szereti, 2 közepes, kockákra vágott burgonyát is adhat hozzá.)

 

Elkészítése:

A zöldbab két végét és a szálkáit eltávolítjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk. A hagymát a zsíron vagy olajon megfonnyasztjuk, rátesszük az őrölt paprikát, hozzákeverjük a feldarabolt zöldbabot és felöntjük fél liter vízzel. A húsleveskockával főszerezzük. Amíg a zöldbab puhul, apró kockákra vágjuk a húsféléket, a tejfölt a liszttel simára keverjük. A már puha zöldbabhoz keverjük a húst, illetve sonkát, még pótoljuk az elfőtt vizet (számba véve az étkezőket), hogy megfelelő mennyiséget kapjunk és ráöntjük a habarást. Alaposan összekeverjük, majd a finomra vágott kaprot, petrezselyemzöldet is hozzákeverjük, végül a vékonyra szelt paradicsomot, a zúzott fokhagymagerezdeket adjuk hozzá. Összeforraljuk és tálalhatjuk.

Zöldséges-kukoricás házinyúl ragu

Kímélő étrendekben is ott a helye 4 személy részére Elkészítési idő: 1 óra
Főzés/sütés1 hour
Kategória: Főétel
Konyha: Magyar
Kulcsszó: ragu

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 1 fiatal házinyúl 1,20 kg,
  • 20 dkg sárgarépa
  • ízlés szerint 20 petrezselyemgyökér
  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg főtt szemes csemegekukorica (konzerv is lehet),
  • 1 markéknyi petrezselyemzöld
  • 2 ek olaj ízlés szerint só, őrölt bors, húsleves kocka

Elkészítés

  • Az olajban megfuttatjuk a finomra vágott (vagy reszelt) hagymát. Beletesszük a felkockázott zöldséget, a feldarabolt nyulat, végül a gombát. Pároljuk, zsírjára pirítjuk, majd a húsleveskockát hozzáadva felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. (Ha csipetkét, vagy galuskát is adunk hozzá – hosszú lére eresztjük.) Amikor összeforrt, minden puha benne (aztán már csak egyet forrjon!), hozzáadjuk a már puha kukoricaszemeket, a fele petrezselyemzöldet. Tálaláskor meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Kitűnő tejszínnel összeforralva is. Aki szereti, reszelt tésztát, csipetkét is adhat hozzá. Van, aki a nyúlmájból galuskát készít, azzal is gazdagítja. Könnyű, rendkívül ízletes egytálétel.

Zöldséges-kukoricás házinyúl ragu

Kímélő étrendekben is ott a helye

4 személy részére

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók: 1 fiatal házinyúl (1,20 kg), 20 dkg sárgarépa, ízlés szerint 20 petrezselyemgyökér, 20 dkg zeller, 20 dkg gomba, 20 dkg főtt, szemes csemegekukorica (konzerv is lehet), 1 markéknyi petrezselyemzöld, 2 kanál olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, húsleves kocka).

Elkészítése:

Az olajban megfuttatjuk a finomra vágott (vagy reszelt) hagymát. Beletesszük a felkockázott zöldséget, a feldarabolt nyulat, végül a gombát. Pároljuk, zsírjára pirítjuk, majd a húsleveskockát hozzáadva felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. (Ha csipetkét, vagy galuskát is adunk hozzá – hosszú lére eresztjük.) Amikor összeforrt, minden puha benne (aztán már csak egyet forrjon!), hozzáadjuk a már puha kukoricaszemeket, a fele petrezselyemzöldet. Tálaláskor meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Kitűnő tejszínnel összeforralva is. Aki szereti, reszelt tésztát, csipetkét is adhat hozzá. Van, aki a nyúlmájból galuskát készít, azzal is gazdagítja. Könnyű, rendkívül ízletes egytálétel.

Frissítő lila leves

Nyáron hidegen, télen forrón az igazi 4 személy részére Elkészítési idő 50 perc
Kategória: Leves
Konyha: Magyar
Kulcsszó: káposzta

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 50 dkg vöröskáposzta
  • 30 dkg cékla két közepes fej
  • 1 közepes nagyságú vöröshagyma
  • 1 húsleveskocka
  • 4 db zamatos virsli
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 ek olaj vagy zsír
  • 2 közepes érett paradicsom csipetnyi cukor, só, őrölt bors, köménymag, ízlés szerint citrom, vagy ecet, egy csokor petrezselyemzöld, vagy metélőhagyma.

Elkészítés

  • A káposztát nagyon vékonyra felszeleteljük, kissé megsózzuk, majd, mint a párolt káposztát, elkészítjük: A lereszelt, vagy karikákra vágott hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk kristálycukorral, kissé karamellesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a káposztát. Közben nagylyukú reszelőn a céklát lereszeljük, azt is hozzákeverjük a káposztához. Meghintjük az őrölt köménnyel, kb. félliternyi vizet öntünk alá, s lassú tűzön puhára pároljuk. Amikor már puha a káposzta és a cékla, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a borsot, a leveskockát, a paradicsomot, és kellő sűrűségű leves mennyiségig felöntjük vízzel, s összeforraljuk, majd kellemesen pikánsra savanyítjuk a citrommal vagy ecettel.


Notes

(Ahol a krémleveseket szeretik, ott turmixolják össze, mielőtt belefőzik a virslit.)  A tejszínt a legvégén adják hozzá. A finomra aprított zöldpetrezselymet (vagy metélőhagymát) a tányérokba is hinthetik.

Frissítő lila leves

Nyáron hidegen, télen forrón az igazi

4 személy részére

Elkészítési idő 50 perc

Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 30 dkg (két közepes fej) cékla, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 4 db zamatos virsli, 2,5 dl tejszín, 2 ek olaj vagy zsír, 2 közepes érett paradicsom, csipetnyi cukor, só, őrölt bors, köménymag, ízlés szerint citrom, vagy ecet, egy csokor petrezselyemzöld, vagy metélőhagyma.

Elkészítése:

A káposztát nagyon vékonyra felszeleteljük, kissé megsózzuk, majd, mint a párolt káposztát, elkészítjük: A lereszelt, vagy karikákra vágott hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk kristálycukorral, kissé karamellesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a káposztát. Közben nagylyukú reszelőn a céklát lereszeljük, azt is hozzákeverjük a káposztához. Meghintjük az őrölt köménnyel, kb. félliternyi vizet öntünk alá, s lassú tűzön puhára pároljuk. Amikor már puha a káposzta és a cékla, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a borsot, a leveskockát, a paradicsomot, és kellő sűrűségű leves mennyiségig felöntjük vízzel, s összeforraljuk, majd kellemesen pikánsra savanyítjuk a citrommal vagy ecettel.

(Ahol a krémleveseket szeretik, ott turmixolják össze, mielőtt belefőzik a virslit.)  A tejszínt a legvégén adják hozzá. A finomra aprított zöldpetrezselymet (vagy metélőhagymát) a tányérokba is hinthetik.

Egyszerű gulyásleves

Gyorsan elkészíthető, laktató és ízletes Elkészítési idő 1 óra 4 személy részére
Főzés/sütés1 hour
Kategória: Leves
Konyha: Magyar
Kulcsszó: gulyásleves

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 1 ek zsír
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • köménymag, őrölt bors, majoránna, ízlés szerint.
  • 1-2 zöldpaprika paradicsom, zeller zöldje,
  • 1-2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés

  • Elkészítése: A marhahúst valamivel kisebb kockákra vágjuk, mint a pörkölthöz szoktuk. Az apróra metélt hagymát a zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk az őrölt paprikával, gyorsan elkeverjük, hozzáadjuk a húst, azzal is jól összekeverjük, és kevés vízzel föleresztjük. Megsózzuk, majd lassan pároljuk, mindig csak kevés vizet öntve alá, gyakori kevergetéssel majdnem teljesen puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apró, egyenletes kockákra vágott burgonyát, összekeverjük és fölengedjük 1,5-2 l vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, a paprikát, paradicsomot, a zeller zöldjét és lassú forralással készre főzzük.

Notes

(Manapság – a marhahús magas ára miatt – sokan folyamodnak ahhoz a megoldáshoz, hogy csirke szárnyából, vagy aprólékjából, illetve sertéslapockából készítik a gulyáslevest. Az eljárás ezeknek a húsoknak a felhasználása esetében is azonos, mint a marhahúsnál.)
(Aki szereti, 1 tojásból, darás lisztből csipetkét készíthet, s azzal is gazdagíthatja.)

gulyáslevesEgyszerű gulyásleves

Gyorsan elkészíthető, laktató és ízletes

Elkészítési idő 1 óra

4 személy részére

Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 1 ek zsír, 2 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 1 ek őrölt pirospaprika, só, köménymag, őrölt bors, majoránna, ízlés szerint. 1-2 zöldpaprika, paradicsom, zeller zöldje, 1-2 gerezd fokhagyma.

(Manapság – a marhahús magas ára miatt – sokan folyamodnak ahhoz a megoldáshoz, hogy csirke szárnyából, vagy aprólékjából, illetve sertéslapockából készítik a gulyáslevest. Az eljárás ezeknek a húsoknak a felhasználása esetében is azonos, mint a marhahúsnál.)

Elkészítése: A marhahúst valamivel kisebb kockákra vágjuk, mint a pörkölthöz szoktuk. Az apróra metélt hagymát a zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk az őrölt paprikával, gyorsan elkeverjük, hozzáadjuk a húst, azzal is jól összekeverjük, és kevés vízzel föleresztjük. Megsózzuk, majd lassan pároljuk, mindig csak kevés vizet öntve alá, gyakori kevergetéssel majdnem teljesen puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apró, egyenletes kockákra vágott burgonyát, összekeverjük és fölengedjük 1,5-2 l vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, a paprikát, paradicsomot, a zeller zöldjét és lassú forralással készre főzzük.

(Aki szereti, 1 tojásból, darás lisztből csipetkét készíthet, s azzal is gazdagíthatja.)

Nyári babgulyás

Télen is elkészíthető Elkészítési idő 1 óra 4 személy részére
Kategória: Leves
Konyha: Magyar
Kulcsszó: babgulyás

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sertéscsülök
  • 30 dkg fejtett bab
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 2 szál zellerlevél
  • 3 közepes nagyságú burgonya
  • 1 kk pirospaprika
  • köménymag majoránna, só.

Elkészítés

  • Elkészítése:
  • Az alaposan megtisztított csülköt annyi sós, fokhagymás vízben puhára főzzük, hogy ellepje. Közben kockákra aprítjuk a zöldséget, s a finomra metélt, szalonnazsíron fonnyasztott vöröshagymán puhára pároljuk, mindig kevés vizet öntve alá. Végül a megfőtt csülköt kivesszük a levéből, hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket, a kockára vágott burgonyát és a felkockázott csülökhúst. Annyi vizet utánatöltünk, hogy megfelelő sűrűségű és mennyiségű legyen a levesünk. A zellerzölddel és a csülökcsonttal együtt, lassú tűzön egészen készre főzzük (ezeket tálaláskor természetesen kivesszük a levesből).

Notes

Forrón tálaljuk. Aki szereti, tejszínnel (citrommal) tovább dúsíthatja. Bográcsban is készíthető ez a zamatos, laktató leves.

Nyári babgulyás

Télen is elkészíthető

Elkészítési idő 1 óra

4 személy részére

Hozzávalók: 1 kisebb sertéscsülök, 30 dkg fejtett bab, 3 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 szál zellerlevél, 3 közepes nagyságú burgonya, 1 kk pirospaprika, köménymag, majoránna, só.

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított csülköt annyi sós, fokhagymás vízben puhára főzzük, hogy ellepje. Közben kockákra aprítjuk a zöldséget, s a finomra metélt, szalonnazsíron fonnyasztott vöröshagymán puhára pároljuk, mindig kevés vizet öntve alá. Végül a megfőtt csülköt kivesszük a levéből, hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket, a kockára vágott burgonyát és a felkockázott csülökhúst. Annyi vizet utánatöltünk, hogy megfelelő sűrűségű és mennyiségű legyen a levesünk. A zellerzölddel és a csülökcsonttal együtt, lassú tűzön egészen készre főzzük (ezeket tálaláskor természetesen kivesszük a levesből).

Forrón tálaljuk. Aki szereti, tejszínnel (citrommal) tovább dúsíthatja. Bográcsban is készíthető ez a zamatos, laktató leves.

Önnek ajánlott

Leave a Reply