Gyümölcsborok (1)

Bor – erdei szederből

üvegekbeA megmosott gyümölcsöt összezúzzuk és a zúzalékot gézen átszűrjük. Minden liter gyümölcsléhez 1 kg cukrot és 2 l vizet veszünk. A cukrot a vízben feloldjuk, összekeverjük a gyümölcs levével és akkora üvegbe töltjük, hogy ne érjen az üveg szájáig, legalább 3 ujjnyi hely maradjon, mivel erős habzással kezd majd forrni. Gézzel lekötjük az üveget és langyos helyre állítva, hagyjuk kiforrni. Ez a folyamat kb. 6 hétig tart. Akkor a bort többször lefejtjük, amíg kristálytiszta nem lesz. Üvegekbe töltjük és ledugaszoljuk. Vigyázzunk, felállítva helyezzük őket a polcra, mert kilökheti a bor a dugót. Csak 2-3 hónapos utóérlelés után fogyasszuk.

Fügebor

üvegekbeFél kg fügét megdarálunk, beletesszük egy uborkásüvegbe, rámorzsolunk 5 dkg élesztőt, 50 dkg cukorból 8 dl vízzel szirupot főzünk. Hozzáadunk 5 g citromsót és a fügére öntjük. Az üveget gézzel lekötjük és langyos helyen 14 napig érni hagyjuk. A bort, amely ekkor még nagyon sötét színű és erős, átszűrjük egy nagyobb üvegbe, s a kamrába tesszük. A fügeágyat ismét feltöltjük, de most a szirupot 50 dkg cukorból és 7 dl vízből készítjük. Kihűtjük, hozzáadunk 5 g citromsót, a fügeágyra töltjük, s ezt is 14 napig érleljük. Ekkor leszűrjük és az első boradaghoz adjuk. Az ágyat ismét feltöltjük sziruppal, 50 dkg cukor, 5 dl víz, kihűtve, 5 g citromsóval keverve. Ez is 14 napot érjen, akkor leszűrjük, a többihez adjuk. Az egészet vattán átfiltráljuk. Egy-két napig még tartjuk, s ha egyáltalán nem pezseg, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk.

Kökénybor

Hozzávalók: 4 kg kökény, 2 kg cukor, 5 l víz.

üvegekbeA kökényt is akkor szedjük, amikor a dér már megcsípte. Gyűjtésénél nagyon figyeljünk, hogy honnan szedjük. A kökény húsát le kell darálni a magról diódarálóval, de óvatosan, mert a mag tönkreteheti a darálót. Másik lehetőség, hogy magostól tesszük az érlelő edénybe, de akkor számítsunk rá, hogy lesz egy kis kesernyés mellékíze. Ezért a cukorból 2 evőkanálnyit pirítsunk meg szép barnára és engedjük fel vízzel, hozzá a többi cukrot, s ha felforrt, hagyjuk kézmelegre kihűlni. Ezt öntsük a kökényre, majd az edény száját gézzel vagy tüllel kössük le. Ha az edénybe került a mag is, 3-4 naponta keverjük meg kissé. Ha csak a gyümölcshúst, semmi dolgunk, míg kiforr. Szobahőmérsékleten az erjedés, forrás, 3-9 hét alatt lezajlik. Látni fogjuk, ha már nem pezseg, s ha belenyúlunk üvegpálcával, nem vet buborékokat.

Ekkor leszűrjük, üvegekbe töltjük és ledugaszoljuk. A gyümölcshúsra újabb 2 liternyi vizet töltünk, amelyben 1 kg cukrot feloldottunk és újra forraljuk ki. Szűrés, ülepítés után a kettőt összekeverjük és üvegekbe dugaszolva végleges helyükre állítjuk.

Vigyázzunk, ez nem szőlőbor! Ne tároljuk sokáig, mert nem nemesedni fog, hanem ecetesedni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply