Gyümölcsízű őszidő

apple- gyümölcsös

Még a tárolás a gondja annak, akinek saját gyümölcsöse van. Aki viszont a szomszédtól, baráttól kapott almából, körtéből gazdálkodik, kedvet kaphat arra, hogy néhány facsemetével gazdagítsa a kertjét.

Josta
Josta

A bogyós gyümölcsűeket éppen ezekben a napokban, a többi gyümölcsfát ennél valamivel később kell ültetni. A málna, ribiszke, egres, josta, áfonya most kerülhet a kert megfelelő helyére. Ezeket általában az ágyások szélére, kerítés mellé ültetik. Pedig, a későbbi szedés szempontjából, jó, ha körbejárhatjuk a ribiszke, az egres bokrait. Ne felejtsük el, milyen egészségjavító és ízletes valamennyi bogyós gyümölcs! Mivel nehezen szállítható, körülményes a szedése, igen drága, ha pénzért kell venni. Tehát rendkívül hasznos a telepítésük.

A mogyoró

mogyoró-mogyi
Mogyoró

A mogyoró nemcsak hasznos, hanem szép is, akár barkáját nyitja, akár sötét bíborpiros, vagy zöld lombjában, majd őszi színeváltozásában díszeleg. Persze, attól függően, melyik fajtájának kedvezőek a hely feltételei. A zöld pázsitos pihenőkert szembetűnő helyére kerülhet. De – a megporzás érdekében – szélirányba kell ültetni a bokrait.

A meggy

meggy
Meggy

Kezdő gyümölcskertészek önbizalmát erősítheti a meggy ültetése. Könnyebb a gondozása, mint a többi gyümölcsfáé. Válasszunk öntermékenyítő bokorfát. Nélkülözhetetlen gyümölcs, manapság rendkívül sokrétű a felhasználási módja. És piacon venni drága ez is. Az alma nagy figyelmet, hozzáértést igényel. Ismerni kell a fajtáit, faalakját, növekedési erélyét, érési idejét, talajigényét. A kajszibarack fajtája, talajigénye könnyebben megismerhető, s ha jó helyet találunk a számára, ízletes, zamatos, illatos termése, ha megérik, össze sem hasonlítható a kereskedelemben kínált, éretlenül leszedettével. Az őszibarack is sok szakismeretet, hozzáértő gondozást igényel. Nem kezdőknek való!

A málna

Raspberries_(Rubus_Idaeus)
Málna

A málna igényes gyümölcs: a félcserjékhez tartozik, évenként új hajtásokat fejleszt. Önbeporzó, de különböző szomszéd fajták idegen beporzása által nagyobb termést hoz. Fontos, hogy a méhek látogassák.

Az őszi ültetést kell előnyben részesíteni. Csak egészséges, jó gyökérzettel rendelkező sarjat válasszunk, amelyen legalább két erős gyökérrügy van.  Meleg, napos, szélvédett helyre van szüksége. És laza, humuszos talajra.

A facsemeték helyének kijelölésekor gondoljunk arra, hogy megnőnek a fácskák. Inkább nagyobb, mint kisebb legyen közöttük a tőtávolság.

Önnek ajánlott

Leave a Reply