Ne becsüljük le a burgonyát!

burgonya

burgonyaAz utóbbi években a mindent elborító reklám hatására a fiatalabb nemzedékek lassan hagyták magukat meggyőzni, hogy ha egészségesebben akarnak étkezni, olasz tésztaféléket kell enniük, nem pedig a burgonyát, vagyis, ahogyan bizalmasan becézzük, otthonosan hívjuk, a krumplit. Hanyagolják is, kerülik a készítését és a fogyasztását. Most, hogy a koronavírus világméretű járványa óriási gazdasági válsággal is fenyeget, kénytelen lesz minden, munkából élő ember reálisabban szemlélni a megélhetés feltételeit. Például, hogy a burgonya valóban a második kenyerünk. És, ha a piaci ára ötven-hatvan százalékkal növekedni fog, érdemes belőle többet ültetni, mint eddig. Tájainkon mindig népszerű és olcsó élelemnek számított. Rengeteg ízletes és tápláló étel készíthető belőle, jócskán egyensúlyba lehet vele hozni a háztartás költségeit.

burgonyaTermesztésétől sok kertészkedő kedvét elvette, hogy a változó éghajlati feltételek megnövelték számtalan betegség kialakulásának veszélyét, illetve, nehéz  megtalálni egy-egy régión belül a megfelelő, jól termő, rezisztensebb fajtákat. Mintegy 40 vírusos betegség károsíthatja (mozaikvírus, gombás betegségek – burgonyavész, barna rothadás, baktériumos hervadás stb.) és legnagyobb kártevője, a burgonyabogár.

burgonyabogar burgonyaMa már azonban környezetkímélő készítmények állnak rendelkezésre, amelyek közömbösítik a betegségek hatását, gátolják a talajlakó kártevők elszaporodását, illetve távol tartják a burgonyabogarakat. Elég érdeklődni a gazdaboltokban, nagy a választék. Például a NovaFermR VIVA olyan bakteriális trágya, amely elpusztítja a talajlakó kártevőket. Tavasszal permetezéssel juttatható a talajba. Ha ehhez még hozzáadjuk az Agriful-t, akkor kiváló termésre van kilátásunk. (Ez táplálja a gyökereket, gyorsítja a szerves anyagok felszívódását, javítja a talaj mikrobiális világát.) Ez utóbbi  zöldségfélék, gyümölcsfák, dísznövények kezelésére is alkalmas. A burgonyabogarak ellen – bármennyire is meggyőződésünk elleninek tartjuk a vegyszeres permetezést – legbiztosabb védelmet az Actara, Apacs, illetve a „zöldkönyves” Regent alkalmazása nyújthat. Ráadásul a Regent folyamatosan „bevethető”, ha szükséges (például a tojásgyümölcs, a paradicsom megvédésére is a krumplibogár ellen).

A burgonya meghálálja a jól előkészített talajt, a gondozást, a nedvességet. Még elültethetjük. Csak ne túl mélyre, – hogy „meghallja a harangszót”…

Soha ne feledjük, hogy az itthon termesztett burgonya, magas C-vitamintartalmával egész évben a rendelkezésünkre áll és óvja egészségünket. Tartalmaz keményítőt, cukrot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat. A-és B6-vitaminban gazdag, a benne található kálium a szívizomműködést segíti. A burgonyában található foszforsók az idegrendszer működését fokozzák. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló, méregtelenítő kúrák  összeállításához. Emésztési zavarok,  gyomor-és bélbajok gyógyítására is ajánlják. Közömbösíti a gyomorsavat, kímélő étrendek nélkülözhetetlen alapanyaga.

Felhasználása

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Reszelve sikeresen alkalmazható duzzanatokra, dagadt, fájó testrészekre. „Kiszívja” a fejfájást, leviszi a lázat is. A nyers krumpli leve gyomorfájást szüntet. A rózsakrumpli leve a krónikus savtúltengés ellenszere.  Köszvényes rohamok enyhítésére félpohárnyi kell ugyanebből reggel és este. Emésztési zavarokra, gyomor-és bélbajokra a héjában sült vagy főtt burgonya igazi balzsam.

Méregtelenít is, ha a sárgarépa, a cékla és a zeller levével keverve isszuk a nyers burgonya kifacsart levét.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply