Milyen az egészséges palánta?

Ezt akkor is fontos tudni, ha saját magunk keltetjük, tűzdeljük, neveljük. Ugyanis még kevés helyen áll rendelkezésre egyenletes hőmérsékletet, világosságot biztosító üvegház. Van, aki fűtetlen fólia alatt, más a konyhaablak párkányán neveli az ültetésre szánt zöldségfélék palántáit. És, a földkeverék, illetve tápkocka, a különféle hő- és fényviszonyok, az öntözés módja mind-mind alapvetően meghatározhatja a palánta fejlődését. Rossz fényviszonyok mellett felnyurgul, gyenge földkeverékbe vetve satnyává válik, huzatba, fűtetlen helyre téve megfázik, s visszamarad fejlődésében még a legjobb minőségű vetőmagból csírázó növény is. Hideg öntözővízzel, az egyenletes melegben levélkéit bontogató palántát, úgyszólván leforrázhatjuk. Ha készen vásároljuk a palántát, módunk van kiválasztani a legerősebbeket, legegészségesebbeket.

A palánták

palántaZeller – Legalább 7 sötétzöld, alul sem sárguló, rövid szárú levele legyen, de az egész palánta ne legyen magasabb 15 cm-nél. Az egészséges palánta gyökerei fehérek, a földlabdát lazán megkötők. A meleg, napos helyeket kedveli. Ismert népies neve celler. Értéke inkább gyökérgumójában rejlik, de a szárát is hasznosítják. A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.

Saláta – Legalább 5 erős, friss, 10 cm-esnél nem nagyobb levele legyen. És ne legyenek elszáradt alsó, illetve száraz szélű felső levelei. Gyökérzete legyen ép, erőteljes. Ugyanis a salátának csak a gyökere kerül a földbe, s azt erősen kell rögzíteni.  A fejes salátáknak több száz változatát ismerjük, legismertebb közülük a cos, a ropogós fejű saláta, vajfejű saláta és a laza fejű saláta, de létezik vadon termő rokona is, amelyet keszeg saláta néven ismerünk. A fejessaláta változata az alább részletezett jég-, lollo-, tölgylevelű-,  batávia- és a római saláta is.

Paprika – Legalább 5 fejlett levele, erős levélszára, s bimbós, vagy virágzó, 20 cm-nél nem magasabb, zömök, ép gyökerű palánta legyen. A palántanevelő közeg kellően levegős legyen, jó legyen a nedvesség megtartó képessége, a tápanyaggazdálkodása, és a közegben ne forduljanak elő kórokozók. A fenti szempontoknak a steril tőzegalapú közegek felelnek meg a legjobban, amelyekhez a palántanevelés során szükséges tápanyagokat hozzákeverték.

palántaKáposztafélék – Karfiol, karalábé, káposzta palántáján legalább 5 fejlett levél legyen, de száruk ne legyen megnyúlt, gyenge, 2 cm-nél ne legyen hosszabb. A levelek egyenletes színűek, nem foltosak, vagy összesodródottak, s nem fonnyadtak. A káposztafélék nem tartoznak a melegigényes zöldségfélék közé, a 13 0C körüli hőmérsékletet tartjuk számukra optimálisnak, ami nappal, borult időjárás esetén értendő. Érzékenyek a megfázásra, ilyen esetben jarovizálódnak, azaz magszárat fejlesztenek.

palántaUborka – Ha a palánta elérte a 20 cm-es nagyságot, 4 lomblevet növesztett, s erős, tömzsi, kiültethetjük. Különleges ápolási munkája a metszés. Azért van rá szükség, hogy kedvező legyen a termés és a lombozat aránya. Egy héttel a kiültetés előtt 3 lomblevelet hagyunk a hajtáson, s a csúcsot kicsípjük. Másodszor a kiültetést követően, 5-6 lomblevél meghagyásával, az elsőrendű oldalhajtásokat metsszük meg. Ezzel elérjük, hogy a tő körül, körkörösen fussák be a hajtások a talajt.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply