Még ne búcsúzzunk a nyártól!

nyártól

Túl sokat foglalkozunk az időjárással. Manapság mindenki meteorológus egy kicsit. De ők is gyakran tévednek, hiába figyelik a műholdas előrejelzéseket. És nem lesz baj, ha mi is tévedünk, amikor a hűvösebbre fordult napokon már úgy érezzük, lassan búcsúzunk a nyártól.

Sok még a tennivalónk

Mégse siessünk a burgonya felszedésével, amíg tart az esős időszak. Várjuk meg, amíg leszárad a lombja, szára. Ha közben a záporok lemosták volna egy-egy fészekről a földet, borítsuk be újra, mert a nyártól függetlenül a napfény, szél hatására, a takaratlanul maradt gumók megzöldülhetnek.

nyártólSzáraz, napfényes időben lássunk hozzá a betakarításhoz. Éretten, sérülésektől mentesen szedjük fel a termést. A héj teljes baparásodásáig, kb. két hétig, 15-18 C fokos hőmérsékleten, lehetőleg fénytől védve, de levegőjárta, fedett helyen tartsuk, szétterítve.

Az áprilisban vetett cékla is szedésre érett már. Kötött talajon ásóvillával lazítsuk meg a földjét, s a levelénél fogva húzzuk ki a talajból. A lomblevelektől tisztítsuk meg, de az apró szívleveleket hagyjuk rajta. Mindenképpen hűvösebb helyen készítsük elő a téli tárolásra. Igyekezzünk nedves homokban, vagy párásabb levegőjű pincében (veremben) tárolni, hogy ne fonnyadjon meg, ne száradjon ki. Rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaz, ezért a családi fogyasztásra tartalékoljunk belőle minél többet.

Augusztus során minden virágos- és „ehető” kertet elcsúfíthatnak a hervadozó, elbarnuló növények, amelyek még valahogy meg-megpróbálnak kihozni magukból egy-egy utolsó virágot. Ha rendszeresen eltávolítjuk ezeket a haldokló növényeket (vagy már elhervadt részeiket), akkor ősszel sokkal kevesebb időt kell majd szánnunk erre a feladatra.

Önnek ajánlott

Leave a Reply