Ne hagyjuk tönkremenni a fa alatt!…

a fa alatt

Van, ahol a vihar veri le, másutt a szárazság: ha nem öntözik meg a gyümölcsfák tövét is, ami az ilyen hosszantartó aszály idején elkerülhetetlen. A lényeg, hogy ami a a fa alatt van, az se vesszen kárba. Ami nem kerül a befőttes üvegekbe, mélyhűtőbe, hogy télen finom rétesek, kalácsok tölteléke legyen, abból készülhet almaecet.

Gyógyító hatásait számtalanszor felsoroltuk már, de most elismételjük:

A népi gyógyászatban többféle bajra régóta eredményesen használják, mivel a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeket, aminosavakat, B-vitaminokat tartalmaz. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható.

Baktériumölő, fertőtlenítő hatású.

Gyorsítja az anyagcserét: serkenti az emésztést, támogatja a szervezet zsírégető folyamatait, csökkenti az éhségérzetet. Ideális kiegészítője a fogyókúráknak.

Csillapítja az enyhébb égési sérülések, rovarcsípések okozta fájdalmat, viszketést.

Enyhíti a torokfájást, csillapítja a köhögést.

Csökkenti a vér koleszterin-és trigliceridszintjét, segít megelőzni az érelmeszesedést.

Csökkenti a reumás betegségek és köszvény kialakulásának lehetőségét, csillapítja az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat.

Méregtelenítő kúrákba iktatható, mivel tisztítja a szervezetet, megakadályozza, hogy káliumhiány alakuljon ki.

Saláták, ételek ízesítésére, pácok készítésére alkalmas.

a fa alatt
Photo by rawpixel.com form PxHere

Almaecet készítése

Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletekre vágott, megtisztított almát héjastól (lehetőleg a csutkája nélkül). 2 dl mézet adunk hozzá, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy az üvegben még tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük, meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, majd a tetején vékony, majd mindjobban vastagodó bőrszerű hártya képződik. (Ez az ecetágy.)

Az üveget ekkor tegyük hűvösebb, sötét helyre. És 6-8 hét múlva, a bor leszívásához is alkalmazott vékony műanyag csővel leszívhatjuk róla az ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, az ecet annál erősebb lesz. Az ecetágyra ismét tehetünk szeletelt almát, mézet, és ismételjük meg a folyamatot.

Kis fáradsággal ugyan, de mindig lesz ingyen házi almaecetünk. Ha takarékoskodni akarunk, ezzel is kezdhetjük. Mert a boltban egyáltalán nem adják olcsón. Pedig a fenti felsorolásból láthatjuk, sokféle jótékony hatása van. Otthon meg saját kezünkkel elkészíthetjük!

Önnek ajánlott

Leave a Reply