Szobai szökőkút

Szobai szökőkút

Szobai szökőkútMutatós, értékes és hasznos karácsonyi ajándék lehet a szobai szökőkút. Egyrészt különleges lakásdísz, ha okosan, ízléssel választjuk ki. Másrészt, és ez talán még fontosabb, a víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az emberre. Párolgása a túlszáraz levegőjű helyiségben kedvező mikroklímát teremt. Vízigényes növényekkel körülültetve (páfrányfélék, bromélia, vízipálma, pletyka) igazi pihenőhellyé teszik a helyiséget, amelyben elhelyeztük.

Szobai szökőkútCsak vigyázzunk, mert sok a giccs is, mindenféle rikító figurákkal, művirágokkal. A szobai szökőkút legyen természetes anyagokból (kő, cserép, üveg) készítetteket, amelyek egyszerűségükkel hagyják érvényesülni a víz permetezését, csobogását, s a köröttük élő növényeket. Különösen jól mutat mellette a vénuszfodorka (Adiantum raddianum) és a zöldike (Chlorophytum comosum).

A szökőkút kivitelezése nagyon egyszerű, és nem is kerül  sok időnkbe. Csupán egy tálra, különböző méretű kövekre, és egy szivattyúra lesz szükségünk.

Először is keressünk egy megfelelő tálat, amiben az egészet megépítjük. Célszerű inkább üveget választani, mivel esztétikusabb. Alaposan mossuk át a köveket, válasszunk kis és közepes méretűeket egyaránt. Pár darab kisméretű követ helyezzünk el a tál alján majd erre tegyük a szivattyút. Erre azért van szükség, hogy az esetleges kosz – ami leülepszik a fenékre – ne kerüljön bele, ezzel is javítva a berendezés élettartamát.

szobaszokokutEzután rögzítsük nagyobb kövekkel melyek rései között jobban fog járni a víz. Töltsük fel tálunkat a maradék kővel, majd helyezzük el a tetején azt, amiből majd a víz kicsordogál. Ez lehet egy kancsó, kagyló vagy egy mesterségesen kialakított üreg kövekből. A szivattyú csövét vezessük  bele, majd ha  szükséges rögzítsük vízálló ragasztóval.

Díszíthetjük még nagyobb kövekkel, vagy műnövényekkel. Aki ért egy kicsit az elektronikához az elhelyezhet világítást is benne.

Már nincs más dolgunk mint felönteni vízzel, bekapcsolni, és gyönyörködni művünkben. Ügyeljünk arra, mindig annyi víz legyen csobogónkban, hogy a szivattyút teljesen lepje el.

Önnek ajánlott

Leave a Reply