5 szuperegészséges húsféle…

hús

…ami sokkal jobb hús a csirkemellnél

 Kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők

A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.

Bár sokak számára még mindig nem múlhat el a nap húsételek, így a reggeli felvágott, sonka, az ebéd és a vacsora pedig sült vagy főtt húsok nélkül, szerencsére egyre többen tűzik ki célul maguk elé a tudatosabb húsfogyasztást. Ha teljesen nem zárja ki valaki az étrendjéből a húsételeket, alaposabban tudja mérlegelni ezek beszerzésének módját és helyét, hiszen a minőségi alapanyagok feltétele az egészséges, nem beteg, vagy antibiotikumokkal, növekedésserkentő tápokkal fölnevelt állat.

A fiatalabb nemzedékek talán nem is tudják, hogy a csirkének nemcsak mellehúsa van, hanem combja, sőt lába, nyaka, szárnya is. Nem is csoda, az áruházakban a csirkemell a fő kínálat. Még a húsboltokból is eltűntek az „apróléknak” nevezett (valaha olcsóbb) húsos csontok, levesnek kiváló belsőségek, a szíve, meg a zúzája.

Pedig éppen a bőrös csirkenyaknak, a lábának a legnagyobb a kollagén-tartalma. (Hja, ma már „ételkiegészítőként”, jó drágán, tablettaként, vagy cseppekben adják el – pedig „csak” a fentebb felsorolt hozzávalókból készítették. No, és persze sertéskörömből, sertésbőrből (ami kocsonyába a legfontosabb hozzávaló!)

Hol kapható az ilyen hús?

Elérhetők (településeken belül) kis állattenyésztőknél, baromfitelepeken, megbízható hentesnél), házhoz szállítással távolabbi helyekre (községekbe, városokba) olyan baromfitenyészetek, ahol egészségesen tartott, tökéletesen tisztított, bontott állapotban, aprólékkal együtt, hűtve, házhoz szállítják adott időben a megrendelt húsféleségeket. Általában kézről-kézre járnak a címek, telefonszámok, de az interneten is sok tenyésztő, jó nevű cég található.

Miért jobb megoldás manapság a nagyáruházak kikerülése? Számtalan esetben rossz minőségű, vízzel beinjekciózott, nemegyszer akár szalmonellával fertőzött csirkemellet, sőt márkásként kínált, tökéletes vákuumos csomagolásban kínált kacsát visz haza a vevő. És mit talál benne? Szakadt beleket, takarmánykeverékkel tele begyet. Persze, ennek a súlya is benne van az árban… csillagászati ára van mostanában a sertéskörömnek, csülöknek is! Sertésfejet – húsboltban, áruházakban végképp nem lehet találni. Tessék falun keresni, ahol van még sertéstenyésztés. (Lehetőleg hazai – itthoni takarmányokkal!)

A valóban kifogástalan húsáru számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal ellátja a szervezetet, így helye van az étrendben. A legjobb tehát a környezet és az egészség érdekében is, ha kevesebb, de minőségi húst eszik az ember.

húsHázinyúl

A nyúlhús magas fehérje-, alacsony zsír- és koleszterintartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, ideális fogyókúrázóknak és vérnyomásproblémákban, érrendszeri betegségekben érintettek számára is. A hús gazdag B-vitaminokban, így B5-, B6-, B12-vitaminokban, vasban, amelyek ráadásul jól is hasznosulnak a szervezetben.

Ebből az áruházakban, de helyi tenyésztőknél is jó minőségű hús kapható. Nem a legolcsóbb, de a kímélő étrendre szorulók számára kiváló.

A lefejtett hús vadasként, egyben sütve, pörköltként is ízletes, tápláló. Kirántva is könnyű, zamatos ízű. A megmaradt csontjaiból betegeknek, gyermekeknek való, a fentiekben felsorolt vitaminokban gazdag húsleves főzhető.

Galamb

A galambhús ugyancsak zsírszegény, viszonylag magas fehérjetartalmú alapanyag, így támogatja az izomépülést, ízletes alternatívája a csirkének is. Vastartalma révén segíti a vérképzést. Gazdag sejtvédő hatású szelénben, immunerősítő, bőrszépítő cinkben is. Tápanyagtartalma révén hozzájárul a megfelelő vérnyomáshoz, a belsőségekben levő kolin az idegekre is jótékonyan hat.

A háztáji galamb – szinte elérhetetlen csemege. Tanyákon, kisebb településeken még eladásra is található, de – ritkán. Egy megfelelő korban lévő (még pelyhes, repülést még csak próbálgató) fiatal, egészséges, konyhakész madár súlya fél kilogramm körüli. Isteni leves készülhet belőle, de egészben sütve, illetve töltve is remek fogás lehet. Persze, ez igazán csak falun elérhető, ma már ritkaságszámba menő húsféle. Egykor a gyerekágyas asszonyoknak, betegeknek, vérszegény gyerekeknek főzték.

húsKecske

A kecskehús a szárnyasokhoz hasonlóan könnyen emészthető, ám azoknál jóval karakteresebb ízű. Magas a fehérjetartalma, B-vitaminban, szelénben, kalciumban, vasban gazdag, omega-3 zsírsavat tartalmaz, melyek jól is hasznosulnak a szervezetben.

A fiatal a kisebb gazdaságokban általában előzetes megrendeléssel kaphatók, vágási időszakban. A kecsketej és a kecskesajt ugyancsak nagyon egészséges, gazdag kalciumban és a tehéntejből készült termékeknél könnyebben emészthető.

húsGyöngytyúk

Aki a csirkehúshoz hasonló ízű és állagú, ám tápértékben gazdagabb alapanyagot keres, annak a gyöngytyúkot érdemes megkóstolnia. Alacsony zsírtartalmú, a koleszterinszegény diétában is fogyasztható. Kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag, továbbá remek fehérjeforrás. íze a fácánéra emlékeztet (ha megfelelően tartották, takarmányozták.)

Általában 1-1,5 kilogramm súllyal vágják le. Aki szeretné megkóstolni, inkább a magántenyésztők kínálatait keresse, ne az áruházit.

A csirkéhez, illetve a tyúkhoz hasonlóan készíthető el, mivel zsírszegény, a sütésnél és főzésnél ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki.

birkaBárány és birka

A szlovákiai juhtenyésztő cégek, vállalkozók és magántenyésztők egyre gyakrabban kínálnak bárányhúst is. Magas ára miatt, még kevesen vásárolják. Az ilyen hús Tápértéke magas, amellett zsírszegény, könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető, rendkívül ízletes. Érdemes legalább néha megkóstolni!

Korábban számtalan receptet kínáltunk belőle A nagyi főztje rovatban. Meg lehet találni…

Önnek ajánlott

Leave a Reply