10 szuper finom étel belsőségekből

Tele vannak vitaminnal, változatosan elkészíthetők, olcsóbbak, mint a húsfélék.
Eddig még sosem ette meg a csirke-, vagy a pulykamájat? Undorodik a zúzától, a sertésnyelvtől vagy a csirke- meg a sertésszívtől?
Ne ragaszkodjon indokolatlan szemléletéhez!
Kóstolja meg a meglepően ízletes, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag finom fogásokat, ha már unja a natúr csirkemellet.

Kétségtelen, hogy a rohanó világban, amikor minden perc drága, a főzésre, sütésre egyre kevesebben szánnak odahaza időt, Ha igen, akkor a színhúsok a legnépszerűbbek, a legtöbben a csirkemellet, a sertéskarajt vagy éppen a darált combot, lapockát részesítik előnyben. Igaz, a vásárlói keresletnek elébe megy a kereskedelem, ezeket kínálja elsősorban. Persze, ezek ma a legdrágábbak.

Sajnos, a belsőségek (amelyek sokkal olcsóbbak voltak, mint a húsfélék) mind eltűntek az áruházakból, sőt a legtöbb húsboltból is. Hogy hová lettek? Felvásárolják a hurkát, pástétomféléket készítő cégek, hogy a mostani árakhoz igazodva a lehető legdrágábban eladhassák.

Ahol van rá lehetőség, hogy a természetes körülmények között fölnevelt állatokból vásárolhassanak (az előzőekben már említettük, hogy vannak ilyen tenyészetek, farmok), illetve ahol a belsőségek a hentesáruk boltjában (májfélék, vese, sertéstüdő, zúza, sertésszív)  még megtalálhatók, ott nincs akadálya, hogy a rendkívül ízletesen, változatosan elkészíthető ételekhez jussunk.

A belsőségek nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de a takarékos és tudatos életmód fontos részei lehetnek.

A baromfimájban kálium, A-, B-vitaminok, vas, cink, szelén van. 10 dekagramm kacsamájban 11 ezer mikrogramm A-vitamin található! A sertés- és borjúmáj is tele van B3-, B5-, B12- és A-vitaminnal, káliummal, vassal, szelénnel és a csirkemellnél is több fehérjével. Pörkölt, vajon pirított, fűszerezett, natúr máj – és persze, töltött csirkébe, finom töltelék készíthető belőlük. A sertésmáj, vagy a pulykamák kirántva is fenséges. Előtte néhány órára tejbe kell áztatni, hogy még jobb legyen. Sütés előtt vékonyan bekenhetjük mustárral, akkor puhább marad. A pörköltként, vagy natúr sütött májaknak is jót tesz a mustár.

A csirke- vagy kacsazúzából pörköltet és ragut is készíthetünk, annyi a titka, hogy előtte áztassuk sós vízben, így finom puha lesz. Kálium, A-, B-vitamin, szelén, magnézium is van benne.

A csirkeszívet sokan kipiszkálják a levesből, pedig isteni. Próbáljuk meg nyársra fűzve megsütni sütőben. Káliumban, A-, B3-, B5-, B12-vitaminokban gazdag.

A borjú-vagy sertésvese remek vas- és B-vitamin-forrás. A megtisztított, ereitől megszabadított vesét áztassuk hideg vízben, majd hagymán pirítsuk meg, tegyünk hozzá ízlés szerint gombát, vagy a hártyáitól megtisztított sertés agyvelőt, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Lecsós változata is finom. De az igazi a vesevelő!

A sertésnyelvet is a belsőségekhez sorolják húsfeldolgozásnál. Tele van káliummal, magnéziummal, B3-vitaminnal és fehérjével. Az ízletes kocsonyák fontos alapanyaga, de vadas is készíthető belőle. Kissé hosszabb a főzési ideje, mint a húsoké. Jó, ha babérlevéllel, hagymával, fokhagymával együtt lassan forraljuk. Miután megfőtt, a vastag bőrét egyben lehúzhatjuk. A mártásához ne felejtsünk el mustárt is adni. Persze, könnyebb ételnek számít a gyökérzöldséget is turmixoltan hozzákeverne, hol knédlivel, hol burgonyapürével kínálják a vékonyra szeletelt, csodálatos ízű csemegét.

A sertéstüdőből készülhet az előkelő nevű szalontüdő, amelyet sokan még nem is kóstoltak, mivel boltokban, óriási élelmiszer áruházakban még a nevét sem tüntetik fel, mint ahogy étlapokon is csak az igazán jó nevű, többcsillagos éttermekben szerepel. Mondhatjuk – ma már igazi ritkaság. Hogy hová tűnt? A méregdrágán árusított hurkák, pástétomok „alkatrésze” lett. Egykor – mivel olcsónak számított, még tüdőskásaként, iskolai kifőzdékben is találkoztunk vele olyan ötven évvel ezelőtt.

És a „megosztó” belsőségnek számító pacalról még nem is tettünk említést. Ezt valaki vagy imádja – vagy utálja. Pedig kiváló, pikáns ízű, valódi ízbomba, főleg, ha felaprított csülökkel együtt készül. Sok fűszerrel, majoránnával, jóféle paprikákkal! Akár pacalpörkölt, akár pacalleves. Aki eddig ódzkodott tőle – legalább egyszer – kóstolja meg!

Önnek ajánlott

Leave a Reply