Napos helyet a kopaszbaracknak!

A bársonyos héjú őszibarack ismertebb, mint a sima héjú kopaszbarack (nektarin). Ez az őszibarack rügy-mutációjaként jött létre. A szőrösség tulajdonságát egy domináns allél hordozza, ennek teljes hiányában kopasz a barack. Azok kedvelik igazán, akik idegenkednek az őszibarack pihés héjától. De íze, zamata sokszor teljesebb, mint az őszibaracké általában. Itt is nagyok az eltérések a fajtáktól, azok termőhelyének kiválasztásától függően.

Csak akkor teremnek majd megfelelően, ha helyüket jól választjuk meg, tekintettel leszünk érzékenységükre. A „legkényesebb”, legigényesebb gyümölcsfák. A kezdő, „alkalmi” kertészkedők kezén gyorsan tönkremennek.

Kopaszbarack (nektarin)
Kopaszbarack (nektarin)

Már az őszi faültetés idején hangsúlyoztuk, ezeket tavasszal kell ültetni. Nem szabad kitenni a kemény téli fagyoknak a csemetéket. Most, amíg eljön a tavaszi ültetés ideje, keressük ki a legmelegebb, legnaposabb, legvédettebb helyet a számukra. A hideg északi és keleti széltől védeni kell őket mindenképpen. Ebből következik, hogy a legjobb, ha dél vagy nyugat felé néző fal elé kerülnek.

nektarin
Nektarin

Laza, gyenge minőségű talajra erős növekedésű őszibarackmagonc-alany való a gyökérzete miatt. A megfelelő, kötött vályog- vagy lösztartalmú – de semmi esetre sem nedves, hideg – kerti talajra a középerősen növő szilvamagonc való.

A humuszos, meleg talajon, amely elegendő tápanyagot és meszet tartalmaz, a legkedvezőbb a fejlődés.

Gondoljuk erre, s amíg a tavaszi ültetés helyét kijelöljük, vizsgáljuk át, a kemény tél nem tett-e kárt az őszi ültetésű csemetékben, valamint a többi gyümölcsfában.

A nektarint leggyakrabban frissen fogyasztjuk, de lekvár, befőtt és sütemény is készíthető belőle, köretként tálalva pedig igazi különlegesség. A nektarin talajtípusban nem válogat, de minőségében a tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, A-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot, szelént, boron-t, B és C-vitamint és még számos ásványi-anyagot. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Önnek ajánlott

Leave a Reply