Fekete áfonya – kertjeinkhez szelídítve

áfonya

Már évek óta próbálják meghonosítani déli tájaink gyümölcsöseiben, parkosított, cserjékkel díszített udvaraiban, kertjeiben ezt a zord hegyekben honos, zamatos, rendkívül gyógyító hatású gyümölcsöt. A legnagyobb gondot eddig a talaj pH-értéke okozta, ugyanis a fekete áfonya kimondottan a savanyú talajokat igényli. Most, úgy látszik, keresztezéssel végre sikerült „szelídebb” fajtákat nemesíteni. Olyanokat, amelyek alacsonyabb bokrokká fejlődnek, s elférnek a konténerben, illetve egy-egy nagyobb edényben, akár a teraszon is. De a kertben is megoldható így a szükséges pH-talajérték kialakítása.

áfonya
NORTHBLUE

Szaküzletekben keressük a Putte, Emil, North Country, Northblue fajtákat. Ki tudja, ezek a nemesített fajták mennyit őriztek meg eredeti, baktériumölő hatásukból, a szem szürkületi látását erősítő tulajdonságukból, vagy vastagbélgyulladás ellen védő, hasmenést is gyógyító erejükből. Annyit biztosan, hogy a többi, eredetileg vadon termő gyümölccsel együtt fogyasztva óvják egészségünket. Legfontosabb összetevői többek között az antioxidánsok: A kékes-piros színt adó antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik.

Meg kell említeni, hogy a nemzetségnek további fajai is jelentősek. A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) örökzöld, hegyvidéki, piros gyümölcsű faj. A Kárpátokban, a Zemplénben és a Nyugat-Dunántúlon tenyészik. Ritka, szigorúan védett növény.

Felhasználás

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.

Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.

áfonya
Fekete áfonya

A gyümölcséből készült tea vagy főzet kedvező cukorbetegeknek, szél- és vizelethajtásra való, segíti a bélflóra egyensúlyának megtartását, védi, ellenállóvá teszi a bélnyálkahártyát, megelőzi az emésztési zavarokat, bélhurutot, bélfertőzéseket. Gyulladásgátló hatású hólyaghurut esetén. És ne felejtsük el, mennyivel ízletesebb más gyógynövényekből készült teáknál! Természetesen nem az áfonya-ízesítésű fekete teákra gondolunk, hanem az igazi gyümölcsteára: egy csészényi vízbe tegyünk 20 g szárított áfonyabogyót, 10 percig forraljuk, majd forrón szűrjük le. Kihűtve naponta háromszor igyunk egy-egy csészével. Két órás hideg vízben történő áztatással is kinyerhetjük az áfonyából az értékes hatóanyagot. Öblögetéshez 10 gramm száraz áfonyát adjunk 100 ml vízhez.

Az áfonyabor roboráló hatású. Az áfonyapálinka főként szájüregi és fogínygyulladások öblögetésére szolgál, ilyenkor jobb kiköpni, mint lenyelni.

Az áfonya aszalva is finom csemege. Éretten is jól eláll hűvös pincében vagy 0˚C-os hűtőszekrényben. Mélyhűtéssel szintén hónapokig tárolható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply