A természet erejével (2.)

pitypang

Gyökerek ereje

Azt talán mindenki tudja, milyen hasznos a csalánlevél teája, vagy a pitypang virágából főzött szirup. De amíg a csalán levelét szedni lehet, s kivirít a pitypang, addig is terítve a természet asztala – a téli nyavalyák elleni fájdalomcsillapító, erősítő és salakanyagoktól megtisztító, ingyen gyűjthető csodálatos „szerekkel”. Kevesen keresik, vagy alkalmazzák az ilyenkor (vagy késő ősszel) gyűjthető gyökereket. Az erdők, forgalmas utaktól távolabbi lankák vagy mezők kínálják márciusban és áprilisban azoknak a vadon termő növényeknek és virágoknak a gyógyító gyökerét, amelyeket sokféle baj orvoslására alkalmazhatunk.

ibolyaAz illatos ibolya (Viola odorata), kedvelt tavaszi virágunk, „tetőtől talpig” gyógyító erejű. Frissen összezúzott levelei migrén és fejfájás csillapítására, borogatásként a halántékra helyezhetők. Virágaiból köhögés elleni, lázcsillapító szirup készíthető. Gyökerének főzete köptető, krónikus köhögést, rekedtséget gyógyít, nyugtató hatású, vértisztító és lázcsillapító. Zsírokba, alkoholba keverve külsőleg, vízbe keverve belsőleg, reumás, köszvényes fájdalmak ellenszere.

A csalán, nagy csalán (Urtica dioica) levelének, leveles, zsenge hajtásainak sokrétű felhasználását szinte mindenki ismeri. A tavasz folyamán erre még visszatérünk. Gyökere is erős drog, főzetét bélhurut ellen itták, hajhullás és korpás fejbőr kezelésére, hajmosásra ma is alkalmazzák. Fürdővízbe keverve reumás, köszvényes fájdalmakat enyhít, bőrpanaszokat szüntet.

pitypang gyokerA pongyolapitypang, gyermekláncfű (Taraxacum officinale) gyomnövényként szívósan szaporodó, de legsokoldalúbb, leghatékonyabban alkalmazható gyógynövényünk. Friss leveleit salátaként fogyaszthatjuk, forrázatuk tisztítókúrára alkalmazható, első tavaszi virágaiból köhögéscsillapító szirupot készíthetünk. Amíg erre sort keríthetünk, hosszú, karó alakú, édeskés gyökereit (Vigyázat, csak a nem szennyezett talajban nőtteket!), ássuk fel, mossuk meg, s főzve, akár reformételekhez keverve, akár főzetét adagolva máj-és veseműködés, emésztés serkentésére alkalmazhatjuk. Ha a szárítását szakszerűen, gyorsan végezzük, későbbi tisztítókúrákhoz is kitűnő, de a legjobban a nyirokcsomó duzzanatok megszüntetésére alkalmas.

És sorolhatnánk még a fekete nadálytő, a közönséges bojtorján, a vérehulló fecskefű, vagy akár a fűszernövényként termesztett lestyán gyökerét, mind-mind hatékony, gyógyító hatású szer. Csak megfelelően kell alkalmazni. Olvasóink ezzel kapcsolatos kérdéseire szívesen válaszolunk.

Rovarriasztó páros: sárgarépa és vöröshagyma

A répalegyet a hagyma, a hagymalegyet a sárgarépa riasztja. Ezért ideális párosítás, ha egy-egy sor répa közé hagymát duggatunk. A nagyon korai vetéseket kevésbé veszélyezteti a május közepén megjelenő sárgarépalégy. A laza, mélyen művelt, humuszos talajban nő a legszebbre a répa. Akkor lesznek simák, egyenletesen fejlettek a gyökerek, ha egyáltalán nincs tömörödés a gyökérzónában. A fő szélirányban kell kiképezni a sorokat olyan távolságban, hogy a hagyma is elérhető legyen a sárgarépa letaposása nélkül.

Fekete fólia, fátyol, háló

takarofoliaA gyomirtás kiküszöbölését, a talaj melegebben tartását segíti, biológiai aktivitását őrzi, erős gyökeresedést eredményez, védi a termést a szennyezéstől és a rothadástól a ma már sok kertészkedő által kedvelt, szamóca, paradicsom termesztésében alkalmazott fekete fólia. A növénnyel párhuzamosan nő a réselt fólia felülete, a négyzetméterenként rajta lévő 30 ezer résnek köszönhetően. Őrzi a nap melegét, véd a hidegsokktól, talajkérgesedéstől, madaraktól, rovaroktól, csigáktól. A kerti fátyol egy végtelen műanyag fonal, számtalan apró nyílással. Átengedi a levegőt, esőt, öntözővizet, tápoldatot, a fény 75 %-át. Egy négyzetméter csupán 17 gramm. Tavasszal melegebb alatta a levegő, mint a szabadban, de nem tágul, mint a réselt fólia. Viszont a zöldséglegyek, a nyári hőség, vagy a mínusz 7 C fokos fagy ellen védelmet nyújt a zöldségféléknek. A réselt fóliával együtt alkalmazva kétszeres védelmet biztosít. A zöldséglégy-háló a fokhagyma, vöröshagyma, de főleg a póréhagyma, valamint a káposztafélék, a hónapos retek védelmére szolgál a kívülről jövő molyok, legyek és egyéb rovarkártevők ellen. Csökkenthető vele a vegyszeres növényvédelmi beavatkozások száma.

Önnek ajánlott

Leave a Reply