Káposzta, káposzta, káposzta…

Káposzta

téli, nyári káposzta. Talán még dúdolja a nótát, aki a nyárit, miután beérett, fejenként felszedi, vagy a télit, a letermett ágyásokba elülteti. Tény, hogy szeretjük a káposztát, fogyasztjuk is bőségesen, változatosan. Nyáron, télen – egész évben. És így van ez jól, mivel egész sor betegséggel szemben véd bennünket, illetve segít ezekből meggyógyítani. A gyomor és a bél nyálkahártyája által termelt védőanyagokhoz hasonlókat tartalmaz. Ezért hatásos a friss, nyers káposztalé (legalább 2 dl fogyasztása naponta) hatása gyomorfekély esetén.

káposzta
MADISON F1

A vérszegényeknek is ajánlott, mivel sok vasat tartalmaz. Enyhíti a stressz hatásait, rákellenes, sugárfertőzéseket gyógyító hatásait is bizonyították. Tejsavasa erjesztéssel, vagyis savanyítva C-vitamin-tartalma növeli a szervezet ellenálló képességét a vírusos fertőzésekkel szemben. De minek dicsérjük, törődjünk inkább azzal, hogy a nyárit követően az ősziből, téliből is elég teremjen. És ne csak fehér, vörös káposzta is! Ennek, ha lehet, még nagyobb a vastartalma, tehát gyermekek és lábadozó betegek fogyasszák elsősorban.

Valószínű, hogy már kiültették a palántákat. Ha még nem, s készen szerzik be, ültessék el, legfőbb ideje!

Viszont, a legújabb tanácsok szerint, káposztát termeszteni egész évben lehet, attól függően, milyen körülmények között kívánjuk vetni, pikírozni, palántázni, hová fogjuk ültetni. Mert van már például:

SWINGIMA F1, amelynek a vegetációs ideje 75 nap,

BLUESMA RZ F1, 80-85 napos vegetációs idővel,

GINTAMA RZ F1, ennek 85-90 nap a vegetációs ideje.

káposzta
KALIBOS

A  TARGET F1  fehér őszi káposzta, vegetációs ideje a magvetéstől a beérésig 125-130 nap.

Az MADISON F1 fehér kései káposzta, vegetációs ideje 120 nap.

A KALIBOS holland kései vörös káposzta, vegetációs ideje 120 nap.

A Veroma F1 német hibrid kései vörös káposzta, jól tárolható, nagyon tömött, kemény fejeket fejleszt.

Agressor F1 káposzta
Agressor F1

Az Agressor F1 kissé lapított fejformájú, erős növekedésű káposzta hibrid. 115-120 napos, frisspiacra, savanyításra és középhosszú tárolásra egyaránt alkalmas.

A téli savanyításhoz termesszünk vékony struktúrájú levelekből képződő fejeket fejlesztő káposztafajtát, mivel a gyalulva vastag szálú káposzta íze, állaga eltér a nálunk hagyományostól. E nagy választék mellett is maradjunk inkább a hazai, éppen e célra bevált régi fajtáknál, ha lehet!

A nagyobb cégek szerint nincs már „igazi”, régifajta, savanyítani való (Magyarországon) vecsési, (Szlovákiában) stupavai, (Erdélyben) szárhegyi káposzta. A régióikban őstermelőknek számító családok ennek cáfolására évente találkoznak egymással, s  tapasztalatokat, címeket, recepteket cserélnek. Mert igenis, van még mindegyikből a piacokon, vásárcsarnokokban, a helybeli kisüzemeknél. Csak utána kell járni, interneten megkeresni az elérhetőségüket. Vetőmagtól a savanyú káposztáig minden hozzávaló beszerezhető!

Önnek ajánlott

Leave a Reply