A kétlaki leander

leander

A leander vagy babérrózsa, ha megfelelő helyre telepítjük, hatalmas bokorrá terebélyesedik a kertben. De szépen virágzik nagyobb cserépbe, vagy erkélyládába ültetve is. Számtalan fajtája van, a rózsaszín, piros, fehér virágútól az illatos, teljes virágúig, a narancsszínűtől a sárgáig. Szaporítása a most ismertetett dugványozással egészen egyszerű. Csupán a teleltetését kell megoldani, hiszen szubtrópusi növény. Ezért vagy nagyobb edényben (könnyen mozgatható) tartsuk, vagy a fagyok előtt ültessük át, hogy napfényes, de ne túl meleg verandára, télikertbe kerülhessen. Gyorsan fejlődő, gazdagon virító, viszonylag igénytelen dísznövény. Meghálálja a törődést.

A leander tulajdonságai

leander
Leander

A leander, a tölcsérjázminhoz hasonlóan a meténgfélék családjába tartozik, őshonos növényfaj a Földközi-tenger partvidékén található mediterrán vidékeken, a Közel-Keleten és Indiában is, emellett a leander néhány fajtája szubtrópusi éghajlaton, például Dél-Kínában is megél. A babérrózsa egy fásszárú, 3 méter magasságig megnövő, örökzöld cserjeféle, virágai a fehértől a vörösig bármilyen színárnyalatban fellelhetőek; hosszú, tojásdad levelei fényesek, hármasával nőnek az ágakon.

A gyökérzete a talajban mélyre nyúlik, ennek köszönhetően jól tűri a mediterrán nyarakra jellemző szárazságot és a tűző napot is. A leander ezzel szemben érzékeny a hidegre: csak és kizárólag olyan környezetben képes áttelelni, ahol télen nincs fagy – nálunk emiatt nem, vagy csak nagyon ritkán, a déli országrészekben tarthatjuk kinn a kertben, szabadföldben. A növény minden része mérgező, emiatt kisgyerekes családoknak nem ajánljuk!

Szaporítása

Leander
Hatalmas bokorrá terebélyesedik a kertben

A virágzás után termést hoz, ám magról nagyon nehéz szaporítani (évekig is eltarthat, míg a magról szaporított virágot hoz), éppen ezért a dugványozási technikát javaslunk, amit szinte bárki könnyedén el tud végezni. Érdemes a leander metszése során eltávolított hajtásokat felhasználnunk dugványnak: ezeket meleg helyen, vízben gyökereztessük, majd 6-8 hét elteltével ültessük cserépbe. A dugványról szaporított leander következő évben gyorsan növekszik és virágozni is fog, ilyen fiatal korban még ne metsszük!

A tavaszi metszés

A teleltetése során gyakran elhullatja levelei egy részét, ami egy természetes folyamat, ám, ha ezeken az ágakon néhány napon belül nem jelennek meg az új hajtások, rügyek, az egész ágat el kell távolítani. A metszése tavasszal kifejezetten ajánlott: a hajtások visszavágása bőségesebb virágzást eredményez a következő évben. Mindig az előző évi hajtásokon virágzik, erre figyeljünk oda a metszés közben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply