Apró-cseprő

szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket ebben az időszakban érdemes „visszacsípni”, ill. a hónaljhajtásokat megkurtítani, mely szeptemberben megismételhető. Vágjuk le azon leveleket is, amelyek beárnyékolják az érésben levő fürtöket, ez a gombás betegségek ellen is hatékony védekezés. Érdemes a már rothadásnak indult fürtrészeket is ollóval levágni – preventív védekezés gyanánt –, azaz mechanikus módon megakadályozva a továbbterjedést. Ez az eljárás a tömött fürtű csemegeszőlő fajtáknál a túl sűrű bogyóállomány ritkítására is hatásos.

apró
Fokhagyma

Permetezzünk fokhagyma-lével!

Az utóbbi években a fokhagyma nagy népszerűségre tett szert. Szinte mindenki ismeri az emberi szervezetre gyakorolt egészségjavító hatásait. Tudjuk, hogy tartalmaz éterikus olajakat, alicint és jódot, s hogy ezeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. Minél több napfényt kap a fokhagyma, ezek a hatóanyagok annál nagyobb mennyiségben termelődnek benne. Az alicin a gombás betegségek megelőzésében is segít. Méghozzá nemcsak az emberek, hanem a növények esetében is. Konyhakertünkben védekezzünk, ha csak tehetjük, ezzel a természet- és egészségkímélő módszerrel. Az apróra vágott, vagy szétnyomkodott fokhagyma-gerezdeket leforrázzuk, 24 órán át állni hagyjuk, azután permetezzük vele növényeinket.

apró
Málna

Ha letermett a málna

Az elöregedett, letermett vesszőket közvetlenül a talaj felett vágjuk vissza. A vesszők elégetésével védekezhetünk a málnafoltosság ellen. A friss vesszőkből méterenként csak a legerősebb 10-12 legerősebb maradjon meg. Ezeket egyenként kössük a kordonhoz. A fölösleges, előtörő hajtásokat egyszerűen szaggassuk ki. Sose vágjuk – mert a talajban megbúvó rügyek újra kihajtanának.

Zöldmetszés

ZÖLDmetszés apró
Zöldmetszés

A fiatal facsemetékről, orsó-és füzérfákról gondosan távolítsuk el, vágjuk le az alkalmatlan helyen, vagy túl sűrűn fejlődő hajtásokat, s az ágak felső harmadán, vagy egyéb, rossz helyen előtörő vízhajtásokat. A túl magas, vagy túl sűrű cseresznyefákat is ritkítsuk ki, miután leszüreteltünk. Ilyenkor nagyobb a sebgyógyulás esélye, mint a téli metszés után. A zöld metszés ugyanis kedvező hatású a gyümölcsfák méretére, a termőrügyek differenciálódására. Ha a felesleges koronaelemeket ebben az időben – amikor kevés olyan kórokozó fenyegeti fánkat, ami a fás szöveteket károsítaná – távolítjuk el, a keletkezett sebek könnyen és gyorsan záródnak, így nincs szükség sebkezelésre.

Önnek ajánlott

Leave a Reply