Nyári veteményezés

Nyári veteményezés

A nyári perzselő napsütés, a terméseket megégető UV-sugárzás, vagy a felhőszakadások, a mindent megtépő, vad szelek, sokhelyütt a jégeső pusztította a gondosan elvetett, szépen fejlődő zöldségeseket, a már érő, vagy ígéretesen növekvő gyümölcsöket. Ha szétnézünk, felmérhetjük, mit érdemes menteni, mit lehet még a nyár utolsó hónapjában, de inkább úgy mondhatnánk, a második felében, pótolni.

A téli eltevésre szánt káposztaféléket már az elmúlt héten felsoroltuk. Ha most palántázzuk, vagy akár vetjük a jól kiválasztott fajtákat, lehet még egész télen káposztánk, fodros kelünk, kelbimbónk. Ugyancsak ez a helyzet a tél alá szánt póréhagymával. A burgonya, remélhetőleg, a legtöbb helyen átvészelte a földben a felette tomboló szélsőséges időjárást. Ha már érett, szedjük fel. A vállalkozó kedvű, megfelelő körülmények között dolgozó kertészkedők még most is ültetnek – őszi eladásra szánt – burgonyát. Van, aki tönkrement eltevési uborkát is ültet még. Jó ápolás, folyamatos öntözés mellett lehet még termése belőle.

Nyári veteményezés
Fűszernövények

A fűszernövények már szedésre érettek. Illatuk a naplemente után a legintenzívebb.

Virágzás előtt szedjük  a német tárkonyt, a borsos mentát, a zsályát, a fehér ürmöt. Virágzás kezdetén szedjük a bazsalikomot, borsfüvet, izsópot, citromfüvet. Virágzáskor szedhető a majoránna, a rozmaring, a levendula. A kömény termését akkor szedjük, amikor már megbarnult.  Száraz állapotban papírzacskóban felakasztva, avagy alumíniumdobozban tárolhatók a legbiztonságosabban, zölden mélyhűtőbe adagolhatók, apróra vágva, kis kockákba lefagyasztva, vagy mikrotén zacskókban, légmentesen, csokrokba rendezve.

Nyári veteményezés
Sárgarépa

Sárgarépa még mindig vethető. Válasszuk a korai, rövid tenyész idejű fajtákat. Az első fagyokig szépen megnőnek. A talaj nedvességét most nem nehéz biztosítani, a változékony időjárás kedvez a nyári veteményezéseknek. Aki akar, kísérletezzen a vetőszalagokra ragasztott magokkal. De vigyázat! Ellenőrizze a szavatossági időt, nehogy öreg, rossz kelésarányú, vagy gyenge keléserélyű magot sózzanak rá. Aki a megnőtt, érett sárgarépát úgy szedi fel a sorokból, hogy a csenevészek növését még megvárja, a keletkezett hézagokat, lyukakat töltse fel a sorokból földdel, nehogy a répalegyek a tojásaikat a répák tövébe rakják.

A petrezselyem lehet, hogy most gyorsabban, sűrűbben kikel, mint tavasszal. Ahol a lisztharmat rátelepedett a zöldjére, érdemes lekaszálni. Sokan azt állítják, a gyökér tovább fejlődik, a zöldje pedig ismét bokrossá, zsengén zölddé fejlődik.

Nyári veteményezés
Karfiol

A karfiol számára is ideális most az időjárás. Még vethetjük is, de palántázhatjuk is. Nem baj, ha tíz-tizenkét napos időközökben vetünk, ültetünk belőle. Legalább kiderül, melyik nő a leggyorsabban, legnagyobbra. A fehér retek, fekete retek is vethető. És lassan elkezdhetjük a paraj, a sóska vetését is.

Karórépát (vajrépa) őszi szedésre vethetünk. Kifejlődéséhez nyolc hétre van szükség.

Augusztusban is lesz még dolgunk: de azt az elsejei kertésznaptárban!

Önnek ajánlott

Leave a Reply