Miklósi Péter

Fogom a kezed…

Péter, nem beszéltünk sokszor egymással. Akkor is keveset. Nem voltunk egy nemzedék. És nem mindig értettünk egyet. De félszavakból is megértettük egymást. Ó, hiszen kicsi korodban – Komáromba, az országos versmondó versenyre... Bővebben »

A fűszerpaprika utóérlelése

A termesztett fűszerpaprika fajták kiválasztása, a termesztés módja tájainkon, Dél-Szlovákiában egészen sajátságos. Hagyományosan a magyarországi legjobb fajták vannak jelen, de az utóbbi évtizedekben a szlovák fajták nagyobb terméshozamú, ellenálló fajtáiból is találhatunk... Bővebben »
majomhimlő

Miben különbözik a Covid és a majomhimlő vírusa?

Tényleg majomhimlő járványtól kell tartanunk?  Itt az új iskolaév. A sok készülődés, izgalom, öröm mellett a nagyszülők hallgatnak ugyan, de tudják, ismét kezdődik az ő készültségük időszaka is. Aki nagyszülő, és iskolás... Bővebben »
maggyűjtés

Vigyázzunk a maggyűjtéssel!

A tavasszal és nyár elején virágzó dísz-és fűszernövények magjai mostanában korábban beértek (megszáradtak), mint más, „normálisabb” időjárás mellett. Ne számítsunk arra, hogy a maggyűjtés során egészséges, csírázástatásra alkalmas vetőmagot tudunk gyűjteni az... Bővebben »
Paprika és paradicsom

Paprika és paradicsom – fogyasszuk egész évben!

A paprika folytonos növekedésű, tehát az őszi fagyokig nem fejezi be a fejlődését, így a virágzását sem. Ezért a szedés is az őszi fagyokig tarthat. Ennek a folyamatossága és gyakorisága, a körültekintő... Bővebben »

10 csodás fügés süti recept

A füge az egyik legínyencebb gyümölcs. Legtöbben aszalva fogyasztják, pedig frissen is számtalan módon felhasználható. Például csodás fügés süteményeket készíthetünk belőle. A fügét hosszú időn át szinte csak aszalva fogyaszthattunk. Ám az... Bővebben »
gyümölcsösben

A gyümölcsösben

Itt van az őszibarack idei, utolsó, vegetációs időszakban történő metszése. Kétszer is foglalkoztunk az őszibarack zöldmetszésével. Mindkét esetben a hajtásválogatás volt a cél, a lényeg pedig, hogy ne kurtítsunk! Most ellenben, a... Bővebben »
tökfélék

A tökfélék – ahogyan ismerjük

Számtalan tökféle tartozik a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába. A legismertebb, hagyományosan termesztett nálunk a spárgatök, a takarmánytök és a sütőtök. Az utóbbi években egyre népszerűbbé válik a tökfélék közül a cukkini és a... Bővebben »
tojásdinnye

Nálunk is megterem: A tojásdinnye

Magyarul a tojásdinnye mellett van még több neve is: ausztrál dinnyebokor, perui uborka, dinnyefa, latinul csak egy, Solanum muricatum. A szlovákiai és a cseh piacokon „Pepino” néven kínálják. Már időszámításunk előtt termesztették... Bővebben »
Hüvelyesek

Hüvelyesek – hátrányos hatások nélkül

Hiába gazdagok a hüvelyesek fehérjében, ásványi anyagokban, rostokban, B-vitaminban, hiába kínálják ésszerű vagy fogyókúrás étrendekben, reformkonyha receptekben, ímmel-ámmal esszük, sőt félünk tőlük. Különösen, ha társaságba készülünk, vendégeket várunk. Hagyományos módon elkészítve ugyanis... Bővebben »