Bajban vannak a fecskék, így segíthetünk rajtuk!

Fecskék

A viharos, hideg, szeles, esős időjárás miatt a frissen kirepült fecskék nagy bajban vannak” – hívták fel a figyelmet a madármentő állomások a Facebook oldalaikon. De mit tegyünk, hogyan segíthetünk?

“Több helyről is jelezték, hogy az ablak párkányaira húzódva találnak menedéket a fiatal madarak. Van, ahol 50-80 fecske lóg fürtökben a ház sablon deszkái alatt azért, mert a fészkek már megteltek ázott, kihűlt kis fecskékkel. Aki ilyet tapasztal, kérjük, nézzen szét az épület környékén, hogy nincsenek-e fecskék az épület mellett dermedt állapotban!” – figyelmeztetnek a madárvédők, akik azt is részletesen leírták, hogy miként segíthetünk a bajbajutott fecskéken.

Mit nem szeretnek a fecskék?

fecskékNe menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarjuk őket, újra és újra kirepülnek az esőbe és ezzel egyre több energiát veszítenek.

Ne kezdjük el etetni őket magokkal, csontkukaccal, kenyérrel, ropival, parizerrel, hasonló felvágottakkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket az ilyen ténykedéssel.” – figyelmeztetnek a madármentők, s kérik, hogy etetésükkel, és további ellátásukkal kapcsolatban a lakosok keressék őket telefonon. A madármentők hangsúlyozták, a fecskék csak élő prédára vadásznak így a nem mozgó táplálékot nem ismerik fel! Nedves macskakonzervet, túró-reszelt sajt-főtt tojás keverékéket vagy darabolt marhahússal úgy próbálkozhatunk, ha az élő lisztkukacok mellé tesszük.

Hogyan segíthetjük a madarakat?

fecskékHa sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni. Ha a napokig tartó eső miatt nem tudnak útnak indulni, akkor lehet a számukra kitenni egy lapos, széles tálkába élő lisztkukacot.

“Ha ázott, kihűlt fecskét találunk, tegyük őket dobozba, aminek az aljára helyezzünk több réteg papírtörlő kendőt. A doboz oldalára fúrjunk szellőző lyukakat. Vigyük be a lakásba, és tegyük meleg helyre őket. Ha a papírtörlő átázott, cseréljük ki alattuk. Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehetünk meleg vizes palackot a fecske mellé.

Ha a mentett fecskék között találunk ájult, haldokló, állásra vagy járásra képtelen madarat, akkor akár alacsony fordulatú hajszárítóval is átmelegíthetjük, ügyelve arra nehogy megégesse a madarat a forró levegő.

Önnek ajánlott

Leave a Reply