Örökzöld kúszócserje

Serleglonc

Ha nem „készen” vesszük meg néhány, pergolák árnyékolására, csupasz falak befuttatására szánt példányát, magunk is elvethetjük a magját. A serleglonc (Cobea scandens) igen mutatós a zöldes, vagy krémszínű, harang alakú virágaival, amelyek fokozatosan bíborszínűvé válnak. A hosszúporzós, látványos virágharangok hosszú kocsányon, enyhén bókolva helyezkednek el, s az első fagyokig nyílnak.

Akik azt szeretnék, hogy virágzásuk ne a nyár végén, hanem korábban kezdődjön, már most vessék el a magját a fűtött fóliasátorban, vagy az üvegházban (esetleg az ablakpárkányon). Megfelelő körülmények között viszonylag gyorsan nő, és akár 4-5 m magasra is felkapaszkodik. Erősen redőzött levelei oválisan lándzsásak, kitűnő árnyékolók, mivel dús zöldfelületet képeznek.

Van, ahol gyomnövény

A serleglonc hazája Mexikó, ahol gyomnövény, sűrű lombozatú, örökzöld félig fás kúszónövény. Virága a levélhónaljból egyesével, hosszú kocsányon csüng ki, széles harang (serleg) alakú,  kezdetben zöldesfehér, majd később rózsaszínné és lilává színeződik.  Júniusban kezd virágozni és a fejlődő hajtásokon egész az őszi fagyokig folyamatosan nyílnak harang alakú virágai. A porzók és a bibék messzire kinyúlnak. A virágok kétneműek, mégis ritkán tud magot érlelni, mert rendszerint addigra beköszönt a fagy. A korábbi virágzás érdekében előnevelés szükséges. A csírázás 2-4 hét.

Fóliával takarjuk földjét a magfelelő páratartalomhoz. Ha megjennek a kis magoncok vegyük le a fóliát és a cserepet világos hekólyre tegyük, de ne közvetlen napra. íideális hőmérséklet 15-17 fok. Ha kifejlődtek a levelek át kell tenni egy önálló kaspóba, amelybe jó minőségű táptalajt helyezzünk és tegyünk mellé egy kis karót, hogy a kacsok kapaszkodni tudjanak.

A napos helyet, jó vízáteresztő (kicsit homokos) talajt, rendszeres locsolást és tápozást virágtengerrel hálálja meg. Pangó vizet nem bírja.

Önnek ajánlott

Leave a Reply