Betakarítás és tárolás

Még mindig számtalan esetben előfordul, hogy az egészséges termés, betakarítást követően gyorsan veszít az értékéből, tönkremegy. Kárba veszett munka, idő, megcsúfolt igyekezet. Ha legalább annyi figyelmet fordítana a kertészkedő a tárolás feltételeinek megteremtésére, mint amennyit a zöldségfélék egy heti gondozása, öntözése igényel, akkor lényegesen változna a helyzet.

Betakarítás és tárolás
Alma

Alma

„Ha csak egy fát ültetsz a kertedbe, az almafa legyen”, mondta a híres francia gyógynövényszakértő. Legfontosabb gyümölcsünk akkor válik egészségünk védelmezőjévé, ha vegyszeres tartósítás nélkül tároljuk. Szedését a megfelelő érettségi fokon kell elkezdeni. A helyi adottságok, az időjárás alakulása, az évjárat, minden számít. Téli tárolásra csak a téli fajták alkalmasak. A többit rövidebb ideig tárolhatjuk csak. A leszüretelt almát, a legjobb, ha tiszta, fertőtlenített rekeszekbe rendezzük. A legjobb a szedést követően azonnal, a kertben válogatni, s elhelyezni az előkészített ládákba. Ha a pincében, vagy kamrában polcokra rakjuk, egyformán érett, illetve hasonló nagyságú gyümölcsök kerüljenek egymás mellé. A hibás, vagy betegségre gyanús példányokat már a szedéskor különítsük el. A tárolóban legyen hőmérő, hogy a helyiségben állandóan ellenőrizhessük, megfelelő-e a hőmérséklet. A megfelelő feltételek mellett (0-4 C fok, 85-90 % relatív páratartalom), az egészséges alma 4-6 hónapig tárolható.

Betakarítás és tárolás
Burgonya

Burgonya

„Második kenyerünket” veremben, pincében, prizmában egyaránt tárolhatjuk. Ha éretten, sérülésektől mentesen, napos időben szedtük fel, s a héj teljes beparásodásáig, kb. 2 hétig, 15-18 C fokos hőmérsékleten, szellős, fénytől védett helyen tartottuk, utána megtörténhet a téli helyre „telepítése”. Legkedvezőbb számára a 4-5 C fokos hőmérséklet. Ennél hidegebb körülmények között megfázik, s kellemetlenül édessé válik. Viszont ha ennél magasabb a hőmérséklet, megindulhat a csírázása. Gondos szellőztetéssel, a hőmérséklet megfelelő szabályozásával, a páratartalom (88-93%) biztosításával a burgonya 6-8 hónapig is tárolható. Erre is a rekeszek a legmegfelelőbbek. Betonozott kamrában, vagy pincében a talaj öntözésével, illetve nagyobb párolgási felületű edényekbe töltött vízzel növelhető a páratartalom.

Betakarítás és tárolás
Cékla

Cékla

A daganatos betegségek ellenszere, a legnagyszerűbb vértisztító, vérképző zöldségünk a cékla, talán nincs is, aki ezt ne tudná. Termelik is sokan, de főképpen eladásra. Tavaszi vetéssel, nyári betakarítással. Nyers fogyasztása még mindig nem vált jó szokásunkká. Valószínűleg azért, mert nyáron van másféle, nyers salátaként kedveltebb zöldségfélénk is. Őszig, a korai termés, tárolás nélkül, összefonnyad. Ha vetnének belőle nyár közepén is, akkor az első fagyokig a földben maradhatna, mint a tarlórépa, vagy a sárgarépa. A telet 0 C fokos hőmérsékletű, 90-95 % nedvességtartalmú tároló helyiségben (pince, kamra, verem) 3-5 hónapon keresztül fonnyadás nélkül kibírná. Úgy, hogy sárgarépával keverve, szervezetünk ellenálló képességét növelő, rendkívül frissítő salátaként, ivóléként fogyaszthatnánk. A korábban felszedett cékla is visszanyeri nedvességtartalmát, ha elvermeljük, vagy nedves homok közé tesszük.

Dió
Dió

Dió

Tele van tápanyagokkal, a jövő élelmiszere. Magnéziumot, vasat, a B-vitaminok egész sorát tartalmazza. Ha többet fogyasztanánk belőle, egészségesebb maradna a szívünk, az érrendszerünk. Mivel magas a zsírtartalma, könnyen avasodik. Miután betakarítottuk, megtisztítottuk, szellős, száraz helyen, vékony rétegben terítsük ki. Nedvességtartalma ne maradjon magasabb, mint 8-12 %. Héjastól tárolva, a legjobb helye a padláson van. Időnként megforgatva, 0 C fokos hőmérsékleten 1-1,5 évig, 10 C fokon 6-8 hónapig, szobahőmérsékleten 1-4 hónapig marad egészséges. Van, aki megtisztítva, hűtőben tartja. Mivel piaci ára még egyre emelkedik, nem mindegy, milyen minőséget kínál az eladó. Tisztességtelen dolog öreg, előző évi diót eladni a friss dió áráért. Viszont a vevő is jól tenné, ha megkóstolná, s nem bízna a szemében. Ugyanis a sötétebbre, szárazabbra aszalódott dióbelet sokan megmossák, ettől világosabbá válik, sütőben megszárítják, s új dióként kínálják eladásra. Az íze viszont elárulja, hogy friss-e, vagy megkeseredett, avas.

Rövidebb tárolás

Kisebb kamrában, kevesebb almát – ha az optimálisan alacsony hőmérséklet biztosítható – polietilén fóliával bélelt ládákban, megfelelő méretű műanyag zsákokban is tárolhatunk. Ezekbe úgy kell beraknunk a gyümölcsöt, hogy felülről csak lazán takarjuk a fóliával, illetve, a zsákokat sem zárjuk légmentesen. A gyümölcsből légzéskor felszabadult széndioxid a fólia alatt felgyülemlik, lassítja a további légzést, így az utóérést is. Ezzel a tárolás meghosszabbítható. Raktári betegségek (hús- vagy héjbarnulás), élettani elváltozások előfordulhatnak, ha túl sok gyümölcsöt tárolunk ilyen módon, időnkénti szellőztetés, vagy nem megfelelő hőmérséklet mellett. Ez a módszer inkább csak rövid időtartamra jó megoldás, illetve, más tárolóterek hiányában ajánlatos.

Önnek ajánlott

Leave a Reply